El president Puigdemont i els quatre consellers que són a Brussel·les, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig, han clos l'acte que els eurodiputats del PDCat i ERC han organitzat amb uns 200 alcaldes catalans a Brussel·les per "denunciar la persecució judicial i ideològica contra el Govern i el poble català". Els portaveus municipals han coincidit en demanar que les institucions europees s'impliquin, això sí criticant la fins ara posició europea, de ple suport al Govern del PP.

Puigdemont ha clausurat l'acte visiblement emocionat. Ha estat el convidat especial. Ha aprofitat per fer el seu primer mitin de candidat. Ha reiterat els seus missatges dels últims dies: a Catalunya ha hagut un cop d'Estat; l'Estat actua amb violència front a la democràcia del seu govern i demana la intervenció europea, això sí criticant la posició mantinguda per Jean-Claude Juncker i Antonio Tajani: "És aquesta l'Europa que voleu, la de la violència de la policia front els ciutadans que volien votar l'1 d'octubre?, els ha preguntat als màxims dirigents europeus.

En la intervenció més llarga de tots els participants, ha instat al govern espanyol a acceptar els resultats de les eleccions del 21D, així com a les autoritats europees els ha exigit a donar suport a la Catalunya independent front a un estat autoritari, que "organitza manifestacions amb feixistes, com els que van afusellar Lluís Companys", ha assegurat Puigdemont. 

Encara que fins a l'últim moment no s'ha confirmat la seva presència a l'acte que s'ha fet al Centre Cultural Bozar de la capital belga, al final, Puigdemont ha estat rebut sota els crits de "president!" amb les vares dels alcaldes aixecades i de "llibertat!". I els organitzadors han reservat que Puigdemont fos l'orador estrella.

Han precedit en la paraula a Puigdemont la presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar Miquel Buch; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco i els eurodiputats Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, també alcalde de Caldes de Montbui. Tots ells han denunciat la manca de llibertats a Catalunya en els discursos en francès i anglès, principalment, encara que també s'han fet servir l'alemany per part de Lloveras, i el castellà per part de Buch. Tots ells han coincidit en criticar la intervenció de la Generalitat per part del Govern en aplicar l'article 155, el reconeixement al Govern de Puigdemont i han demanat la intervenció d'Europa. Els quatre exconsellers també han fet una breu intervenció reiterant els mateixos missatges dels que els han precedit en el torn de paraula. En total, 14 discursos amb missatges molt semblants.

Reivindicació municipalista

Abans de l'acte polític, prop de 200 alcaldes i alcaldesses catalans han reivindicat "l'alliberament dels presos polítics" amb una manifestació pel barri europeu fins a situar-se davant de l'edifici de la Comissió Europea, on han desplegat una pancarta de protesta contra l'empresonament del Govern destituït pel govern espanyol. Els alcaldes s'han fet una foto de família coincidint amb la seva visita a la ciutat, des d'on pretenen la internacionalització de la situació a Catalunya.

Lloveras han destacat que "s'estan vulnerant drets fonamentals i tenim presos polítics i com que Europa no escolta hem vingut directament perquè prengui consciència". "Hem vingut a la capital política europea per explicar la visió del món local, a manifestar l'empipada general per tenir presos polítics", ha apuntat, per la seva poart, Buch.

"Venim a internacionalitzar el nostre punt de vista, ha afegit Buch. Segons ha explicat, la intenció dels alcaldes és explicar a Europa què és Catalunya. "Volem que se'ns escolti i es tingui en compte un poble que ha fet un procés modèlic per la llibertat", ha explicat Buch. Per la seva banda, Lloveras ha manifestat que han vingut a traslladar en persona les inquietuds de les seves poblacions. "Volem que se sàpiga a Europa", ha reiterat la presidenta de l'AMI.