Milers de persones s'han congregat pel passeig de Gràcia de Barcelona, convertit ja en el manifestrònom oficial, convocades per Societat Civil Catalana (SCC) i amb el suport del PSC, PP i Ciutadans, oficialment, però amb presència de diverses persones de l'esquerra transformadora, que han caminat amb la bandera republicana al coll. Autocars d'arreu han estat aparcats als voltants de la cita, amb els carrers tallats. Una hora abans de començar oficialment la manifestació ja hi havia tot de gent congregada a tot el passseig de Gràcia, però també en els bars i terrasses, sobretot de rambla Catalunya que avui ha canviat el paisatge dels turistes esmorçant d'un diumenge qualsevol a persones d'arreu abillades amb banderes espanyoles, els més, i també de catalanes i poquetes d'europees.

Moltes famílies amb nens en cotxets amb banderes espanyoles. Alguns joves amb la boina de l'Exèrcit espanyol (sobretot Boinas Verdes) i també algun que altre legionari. Absència, aquest cop, de banderes espanyoles preconstitucionals de forma ostensible, per més que algun que altre la portés enroscada a la cintura o al braç. Entre el públic, càrrecs de diversos partits i també el director de TVE, Eladio Jareño, per exemple.

La música més cantada i corejada pels manifestants ha estat el Viva España, de Manolo Escobar i els crits més sovintejats el ja clàssic "yo soy español" i "Puigdemont a prisión".

L'idioma més usat és el castellà. Els milers de persones, més d'un milió segons l'organització i 300.000 segons la Guàrdia Urbana, formen part d'aquella Catalunya ignorada pels mitjans de comunicació públics catalans. Aquesta gent que avui es manifestava no sol mirar TV3 (i això que avui cridaven "TV3 manipuladora"). Viuen en barris benestants com Pedralbes de Barcelona, però sobretot en barris de Cornellà, Terrassa, Sabadell, Santa Coloma, L'Hospitalet, Badalona, Lleida, Girona o Tarragona, que es van omplir amb la immigració dels anys seixanta del segle passat. Han arribat al centre de Barcelona en metro o tren de rodalies, també. Són gent que va lluitar per la democràcia i l'autonomia. D'altres, no. Però tots volen seguir formant part d'Espanya. La primera prova va ser el 8 d'octubre. El 29 d'octubre han tornat a omplir de banderes espanyoles Barcelona. El procés ha despertat una bèstia que estava endormiscada. Ara volen anar a votar el 21 de desembre. L'independentisme, que vuit dies abans també va convocar una manifestació al passeig de Gràcia i a on va anar menys gent que la de diumenge de SCC, tindrà l'opció de tornar a votar front els que no volen segregar-se d'Espanya. Oriol Junqueras, el líder d'ERC, ja parla d'eleccions i, fins i tot, insinua una candidatura àmplia. Mentre, el goven espanyol, en paraules del portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, insta a Puigdemont a presentar-se a les eleccions. Aquest cap de setmana el cessat president per Rajoy està per Girona, ciutat de la que va ser alcalde i que està de festa major.