El president del Goven espanyol, Mariano Rajoy, en aplicació de l'article 155 aprovat al Senat i publicat el BOE el divendres, ha cessat tot el Goven de la Generalitat, amb el seu president al capdavant. I a la vegada, després de disoldre el Parlament, ha convocat eleccions autonòmiques pel 21 de desembre. Puigdemont es trobava amb els seus consellers reunit al Palau de la Generalitat, mentre a la plaça Sant Jaume hi ha una festa organitzada per l'ANC i Òmnium.

Rajoy, després del Consell de Ministres de divendres a la tarda, ha explicat que el govern espanyol ha decidit el cessament de Carles Puigdemont i d'Oriol Junqueras, com a president i vicepresident i de tots els consellers, així com l'extinció de les oficines del president i vicepresident, així com del Consell de Transició Nacional, l'Oficina Diplocat, de les delegacions de la Generalitat a l'exteriors, excepte Brussel·les, però sí que se cessa el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell i el de Brussel·les, Amadeu Altafaj.

A més, se cessa el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, i al director general de la policia catalana, Pere Soler, però, encara que en un primer moment Josep Lluís Trapero es manetenia com a major dels Mossos, ha estat cessat i torna a ser comissari del cos. Els Mossos passen a dependre del Ministeri d'Interior. De la mateixa manera també se cessa a un centenar d'alts càrrecs de la Generalitat. De moment, no s'intervé els mitjans de comunicació públics de la Generalitat, TV3 i Catalunya Ràdio i l'agència ACN, ni tampoc el centre d'informàtica (CTIC), dues de les que es rumorejava que podrien ser intervingudes.

Rajoy ha explicat que seran els ministres els responsables de les conselleries amb la coordinació del secretari d'administacions autonòmiques del govern espanyol fins a les eleccions.

Per altra part, cinc alts càrrecs de la Generalitat ja havien estat cessats per Puigdemont a la tarda del divendres abans de la comunicació del govern espanyol. Es tracta de Maria Badia, secretària d'Afers Exteriors, Melchor Arcarons, director general de formació professional inicial d'Ensenyament, Albert Serra, secretari general de Salut, Adriaà Comella, secretari general de Justícia i Teresa Masjuan, directora general d'Agricultura. Tots ells han estat cessats per Puigdemont a petició pròpia a l'estar contra la declaració unilateral d'independència. El primer en dimitir va ser el conseller d'Empresa, Santi Vila. Tots aquests cessaments van ser publicats pel DOGC divendres a la tarda.