L'alegria als carrers i places contrasta amb les cares serioses de la majoria de diputats, encapçalats per Carles Puigdemont. Avui el Parlament ha declarat que "Catalunya esdevé un estat independent en forma de república". Mentre, el Senat ha aprovat el 155, amb la absència del president Montilla, i Mariano Rajoy té les mans lliures per aplicar-lo.

L'encarregada de llegir el text, abans de fer una votació secreta, ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Potser era el moment que la responsabilitat l'assumís el mateix president Puigdemont, però ni en la sesió del dijous ni en la del divendres ha badat boca. Això sí, ha fet servir les xarxes socials, tan usades per ell, per a assegurar que "Catalunya és i serà terra de llibrtat. Al servei de les persones. En els moments difícils i en els moments de celebració. Ara més que mai". El vicepresident, Oriol Junqueras, ha estat més lacònic: "Sí. Hem guanyat la llibertat per construir un nou país".

Quan Forcadell ha llegit el text consensuat entre Junts pel Sí i la CUP els carrers al voltant del Parc de la Ciutadella, blindats pels Mossos, han esclatat en alegria. No hi havia massa gent, però. Aquest cop no ha estat un coitus interruptus com el del 10 d'octubre, quan les masses concentrades van marxar cap a casa amb el cap cot. Aquest cop sí. Malgrat que 24 hores abans aquestes mateixes masses qualificaven de traïdor a Puigdemont per haver decidit convocar eleccions per aturar l'aplicació del 155. La decissió final d'anar a la declaració unilateral va provocar la sortida de Santi Vila com a conseller d'Empresa

El debat en el Parlament ha estat, realment curt. Els portaveus de cada grup han presentat les seves resolucions, que cadascun s'ha votat a ell mateix. PSC, Ciutadans i PP han reiterat les seves propostes anunciades el dijous. Pel final de la sessió plenària, però, ha quedat el text de segregació de Catalunya. Com que els proposants han demanat votació secreta i amb urna, Forcadell ha estat l'encarregada de llegir el text, en que es constata que Catalunya passa a ser una república i amb l'entrada en vigor de la llei de transitorietat (suspesa pel Tribunal Constitucional), s'inicia el procés constituent que hauria de culminar amb una constitució.

Es reconeix que Catalunya "té la voluntat inequívoca d'integrar-se tan ràpidament com sigui possible a la comunitat internacional" i apel·la als estats al reconeixement de la república catalana.

La resposta

La resposta de Rajoy ja era coneguda abans de res. L'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la qual cosa vol dir la intervenció de la Generalitat, la destitució de Puigdemont i tot el seu Govern i, també la intervenció de la capacitat legislativa del Parlament.

"Ja ho hem fet", repetien molts dels alcaldes independentistes (uns 200) que han assistit a l'acte. També deien la mateixa frase, com un mantra, molts dels alts càrrec de la Generalitat. Sembla que amb la proclama des del Parlament estigui ja tot fet. O bé és que no acaben de creure's-ho. Tal vegada l'oposició no ha participat en la votació, encara que Catalunya sí que es pot sí que ho ha fet ensenyant de forma ostensible el NO dipositat a l'urna, sense el control dels serveis jurídics de la Cambra, que ja a primera hora havien anunciat que discutir i aprovar el text de la resolució era "il·legal" i que han marxat, deixant que fos la secretària quarta de la Mesa, Ramona Barrufet, i la presidenta Forcadell les encarregades de fer el recompte. 70 sís, 10 nos i dues paperetes en blanc ha estat el resultat final. Aquesta votació podria dificultar la querella per rebel·lió, però hi ha les imatges que demostren els qui han votat. La sessió ha acabat amb els diputats cantant  Els Segadors, l'himne de Catalunya, encara que amb molta poca èpica i amb els cupaires amb el puny alçat, com sempre fan.

Abans, però, els diputats del PP havien abandonat els seus escons deixants unes senyeres i unes banderes espanyoles. A diferència del 7 d'octubre, aquest cop la diputada Ángels Martínez no ha retirat la bandera espanyola.

Amb la república proclamada, ara começa la segona part, potser la més complicada. Rajoy haurà d'anar fent efectives les resolucions, i falta veure quin serà el suport popular per intentar aturar aquestes mesures. A hores d'ara no hi reconeixements internacionals, doncs tant la Unió Europea com els Estats Units no han reconegut el nou estat català. Això sí, els mercats financers, tan preocupats per la marxa de l'economia, desconfien de la nova república i la borsa espanyola ha tingut una forta davallada.