Catalunya viu amb l'ai al cor. En un matí ple de contradiccions s'ha passar de declarar unilateralment la independència a la convocatòria d'eleccions i a un impasse.

Després d'una llarga nit de negociacions, la mediació d'Íñigo Urkullu, l'empresari Joaquim Coello i els socialistes Miquel Iceta i Núria Marín, entre d'altres, el matí s'ha llevat amb el convenciment de Carles Puigdemont de que si convocava eleccions autonòmiques el Govern de Mariano Rajoy no aplicaria el 155. Però després de comunicar-ho als seus consellers i al grup parlamentari de Junts pel Sí, amb l'exclusió de la CUP, ningú del gabinet de Rajoy ha donat les garanties prou satisfactòries i, a més, la compareixença dels senadors Xavier Garcia Albiol, Javier Arenas i José Luis Barreiro ha servit perquè des d'ERC, totalment contraris a les eleccions, es plantegés un trencament del Govern de Catalunya si Puigdemont convocava les eleccions.

A més, diputats de JxSí com Albert Batalla i Jordi Cuminal asseguraven que deixaven el carnet del PDCat després de la decisió de Puigdemont, encara que al final no ha existit, de moment.

Un matí amb contradiccions

Tot s'ha precipitat durant el matí: Puigdemont ha cridat al Palau de la Generalitat a tots els seus consellers per comunicar la seva nova decisió. Després, han estat convocats els diputats, que han entrat al Palau per diverses portes en un intent de despistar els mitjans de comunicació apostats davant la porta central. Allí, Puigdemont els ha dit la nova decisió. Tot seguit, ERC i PDCat han convocat les seves respectives direccions. Mentre que ERC l'ha pogut fer sense massa problemes, un grup nombrós s'ha apostat davant la porta del PDCat. Això sí, ERC ha decidit no acceptar la convocatòria d'eleccions i la seva marxa del Govern si al final Puigdemont ho feia. Tot això era paral·lel a l'anunciada compareixença de Puigdemont per anunciar les eleccions, la qual s'ha ajornat tres vegades per, finalment, fer-la una hora abans de l'inici del plenari.

Puigdemont s'ha mostrat disposat a esperar fins l'últim moment. La seva compareixença ha estat abans de saber què deia la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría al Senat. Puigdemont espera un gest, però està cada cop més pressionat pels seus propis companys, tant de govern com del grup parlamentari, així com de la CUP. Els cupaires només preveuen la proclamació de la república catalana, sense altres camins.

Expectació mediàtica a la porta del Palau de la Generalitat

Quan ha començat la reunió solament algun turista creuant la plaça Sant Jaume arrossegant la maleta i nombroses càmeres i periodistes vigilant la porta d'entrada. Aquesta reunió és la continuació de la nit del dimecres al dijous va haver-hi en el saló Tàpies del Palau. Tot indica que hi ha profundes diferències entre els diferents actors (Govern, grups parlamentaris, partits i entitats sobiranistes).

Gir inesperat
El dimarts a la nit estava decidit que Carles Puigdemont viatjaria a Madrid per explicar-se en el Senat, però a última hora es va tirar enrere i sembla que anem directes a la DUI. Encara que des del PDeCat s'espera un nou canvi de rumb, "en 24 hores pot passar qualsevol cosa", asseguren fonts internes del partit successor de Convergència, ara com ara tot indica que es va al xoc frontal de trens.

No ha facilitat gens les coses la pressió del govern de Mariano Rajoy, que, tal com ha traslladat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, insisteix que la convocatòria d'eleccions autonòmiques no seria suficient.