El diputat de la CUP Carles Riera ha advertit dimarts al Govern i JxSí que els cupaires s'oposaran a una convocatòria d'eleccions perquè consideren que és l'escenari més negatiu possible. "Avui per avui seria l'eina més eficaç, demolidora i mortal per aturar el procés d'autodeterminació i independència", ha assegurat Riera en roda de premsa a la seu dels cupaires. "Quan diem això és perquè ens consta que aquesta opció és sobre la taula del Govern en aquests moments", ha afegit. "També és un escenari sobre la taula avançar en la proclamació d'independència", ha afirmat Riera, segons informa ACN.

Riera ha afegit que si l'escenari és de desobediència civil i institucional estan disposats a assumir qualsevol compromís. Ha augurat que les mesures de l'article 155 s'aplicaran igualment per recentralitzar l'Estat per tal "d'eliminar les institucions d'autogovern i espanyolitzar institucionalment, social i cultural el país. Per tant el que hi ha en marxa és un genocidi nacional i cultura sota la justificació d'un article 155 que l'únic que fa és legalitzar la violència de l'estat per reeixir en aquest procés", ha reblat. 

Els cupaires han admès que hi ha dos possibles escenaris sobre la taula. "Un primer passa per la determinació d'assumir els resultats de l'1-O, i que siguin ratificats pel Parlament i el Govern per tal de procedir a la declaració d'independència i obrir el procés constituent", ha afirmat. El segon escenari "és convocar eleccions anticipades a Catalunya", ha afirmat Riera en referenciar veus que apunten que una convocatòria així podria derivar una aplicació moderada del 155. En ser preguntat si l'escenari d'eleccions que ha dibuixat responia a posicions polítiques com la del PSC o si ho ha afirmat arran de les negociacions al bloc independentista, Riera ha resolt: "Quan diem això és perquè ens consta que aquesta opció és sobre la taula del Govern en aquests moments".

Una opció que la CUP no accepta

"Sabem que és una opció, un escenari que és sobre la taula i volem manifestar molt clarament que aquest no és el nostre escenari", ha afegit Riera. De fet, consideren que és el més negatiu possible i que suposaria una via demolidora i mortal per aturar el procés d'independència. Per això han advertit al president del Govern, Carles Puigdemont, i a JxSí, que els cupaires no col·laboraran en un escenari d'eleccions sinó que s'hi oposaran i tindran una posició crítica–debatran més endavant si presentar-se. 

En canvi, els cupaires s'han ofert si s'obeeix el poble i es desobeeix l'Estat en clau civil i institucional. "La CUP hi serà a totes i en disposició d'assumir qualsevol compromís i responsabilitat, i assumint tots els límits que això comporti, sense límit", ha afegit Riera. 

L'escenari que més pes té? Ho hauran de preguntar al Govern i JxSí, ha respost Riera a l'espera que el camí més plausible sigui el de la declaració d'independència i no una convocatòria d'eleccions. Creu que una decisió en clau electoral deixaria la Generalitat absolutament sola i en el terreny hostil. "Tots els actors sense excepció que volen que el procés s'acabi reclamen eleccions; és obvi que l'únic camí possible és el de no fer eleccions autonòmiques", ha insistit  Riera.

Riera ha qualificat de tema menor si dijous s'ha de votar o no una declaració d'independència al Parlament, en la sessió que per ara  hi ha acordada. "Si serà aquest [ple] o no depèn de la conjuntura o de la situació del moment. Celebrarem un ple després de convocar eleccions? Un cop aplicat el 155?", s'ha preguntat retòric Riera. "Són tantes les variables que no puc respondre", ha afegit. Només ha constatat que el ple que han demanat amb JxSí és per abordar els efectes de l'aplicació del 155.

Actes de violència

"Ens consta que la batalla de l'Estat no serà només legal, que existeix la possibilitat que sigui per mitjans no legals", ha assegurat, sense concretar per què ho constaten així. Sense concretar tampoc fonts, ha afegit: "Ens consta que als plans de contingència de l'Estat consta la possibilitat de provocar actes de violència i acusar-ne el moviment independentista en general i la CUP i l'esquerra independentista en particular". 

És en aquest sentit que ha afirmat que la seva aposta és a favor de l'acció no violenta i de la desobediència civil. Volem des d'ara desqualificar qualsevol acte violent del qual se'ns vulgui acusar, mai la CUP promourà cap mena d'acte violent; [...] i volem des d'aquí afirmar que qui ens acusa n'estarà assumint l'autoria, autoinculpant-se, ha resolt el diputat de l'esquerra anticapitalista. 

Finalment, Riera ha comunicat que la CUP ha convocat els seus alcaldes i regidors. Amb aquestes reunions pretenen activar el món municipal per tal de fer efectiva la legalitat vigent a Catalunya a partir de la proclamació de la república. Volen analitzar com prioritzar aquest marc legal a l'aplicació del 155 i analitzar relacions. Ho ha defensat així el regidor de Vic Joan Coma que ha fixat el món local com a element clau també per a defensar drets i llibertats.