La Cambra de Comerç de Barcelona ha rebaixat la previsió de creixement del PIB català per al 2018 del 2,7% al 2,5% a causa de la situació d'incertesa política actual. Pel que fa al 2017, l'entitat manté la previsió de creixement interanual de l'economia catalana en un 3,1%, tot i que estima una important reducció de l'increment trimestral del PIB, que passaria del 0,8% al tercer trimestre al 0,5% al quart trimestre. En una roda de premsa dimarts al matí, el president de la Cambra, Miquel Valls, ha afirmat que l'economia arrossega una forta inèrcia positiva que explica el manteniment de la previsió interanual, però el descens en la taxa intertrimestral pot marcar un punt d'inflexió de cara al futur, informa ACN. Valls també s'ha mostrat contrari tant a una declaració d'independència com d'aplicar el 155, però no ha demanat eleccions de forma explícita.

Valls ha advertit que l'economia catalana ja va mostrar senyals de desacceleració durant el tercer trimestre de 2017, a causa de l'esgotament dels anomenats vents de cua que han afavorit el creixement en els darrers trimestres (com els tipus de canvi o el preu del petroli) i sobretot de la incertesa que en aquests moments viu l'economia catalana degut a la situació política. Segons el president de la Cambra, encara ens queda la política del BCE, "que ja veurem com evoluciona després del resultats de les eleccions alemanyes".

L'informe de conjuntura de la Cambra mostra també que es modera l'indicador de confiança empresarial de cara al quart trimestre de 2017, en una intensitat més gran a Catalunya que a la resta de l'Estat. L'estudi apunta que la desacceleració s'estén a altres àmbits de l'economia catalana, com el consum privat, la inversió estrangera o el turisme, afectat també pel Brexit i la recuperació d'altres mercats turístics competidors. En termes d'ocupació, continua la bona marxa del mercat laboral, tot i que s'ha moderat respecte als mesos anteriors.

La desacceleració de l'economia és anterior a l'1-O i ja es va deixar entreveure en la disminució del consum durant el tercer trimestre, ha afirmat el president de la Cambra.  Tanmateix, Valls ha admès que empresaris del comerç representats a la Cambra han advertit d'una baixada del consum en les darreres setmanes, especialment als eixos comercials més cèntrics de Barcelona. 

Revisió prudent

Valls ha afirmat que les previsions de la Cambra són una revisió prudent de les estimacions de creixement econòmic, condicionada al futur immediat de la situació política del país. L'informe de conjuntura ha fet aquestes previsions treballant en l'escenari menys negatiu i suposant que l'actual crisi política entri en vies de solució durant els primers mesos de 2018, permetent la recuperació gradual de la confiança dels agents.

El segon escenari, el més negatiu, es produiria si l'actual clima d'incertesa derivat de la situació política s'agreuja i s'allarga i la confiança es deteriora encara més, ha apuntat Valls. En aquest cas, la Cambra revisarà significativament a la baixa les actuals previsions per a 2018, tenint especialment en compte l'impacte de les condicions financeres i creditícies i la càrrega de l'endeutament públic i privat que es pugui derivar d'una situació d'inestabilitat intensa i duradora en el temps.

Valls, ha fet seva la posició de la comissió independent de mediació, diàleg i conciliació per superar el conflicte entre els governs de Catalunya i d'Espanya i ha rebutjat tant una Declaració Unilateral d'Independència per part de Carles Puigdemont com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part de Mariano Rajoy. Valls ha recordat que la Cambra forma part d'aquesta comissió i ha demanat responsabilitat als líders polítics, que "han trencat una recuperació econòmica" que s'havia aconseguit en els darrers anys. El president de la Cambra no ha volgut demanar específicament unes noves eleccions autonòmiques, tal i com va reclamar dilluns el Cercle d'Economia. Sobre la marxa d'empreses de Catalunya, Valls ha lamentat que el mal està fet i que moltes de les companyies que han canviat de seu després de l'1-O no tornaran.