Només Carles Puigdemont és candidat a presidir la Generalitat. Després de les consultes del president del Parlament, Roger Torrent, amb totes les forces polítiques, el líder de JxCat és l'únic que té el suport de les tres forces independentistes per sotmetre's al debat d'investidura. No obstant, a hores d'ara només té el clar vot afirmatiu de la JxCat. Ni ERC ni la CUP han volgut avançar si quan arribi el moment el votaran. Dependrà del programa de govern. Dilluns, Torrent farà pública la decisió de nominar a Puigdemont, qui estarà a Dinamarca, i també el dia que es farà el debat d'investidura.

Malgrat que Puigdemont és l'únic nom, tot penja d'un fil. Tant JxCat com ell mateix pressionen a ERC perquè la Mesa del Parlament faciliti el debat d'investidura. Per l'altra part, Ciutadans, PSC, PP i Comú-Podem ja han avançat que no pot ser que un debat tan important com és el d'investidura es faci via telemàtica o per videoconferència i que pensen votar en contra. Puigdemont, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat que la fórmula que es proposarà serà vàlida. A hores d'ara, els lletrats de la Cambra ja han dit que el candidat ha de ser present, mentre que el Govern central també ha assegurat que no permetrà una investidura ni telemàtica ni per persona interposada. Si aquest fos el cas, Íñigo Méndez de Vigo ha recordat que l'aplicació del 155 només s'acaba quan pren possessió el president de la Generalitat, sempre i quan la seva elecció segueixi el paràmetres legals. Un Puigdemont que reitera que la seva elecció és la restitució i tornar al 27 d'octubre de 2017.

Torrent, amb la Mesa, haurà de decidir si segueix els consells dels serveis jurídics, la qual cosa ha dit que farà, o bé busca l'enfrontament, tal i com va passar a l'anterior legislatura. Puigdemont i JxCat pressionen perquè el president del Parlament viatgi aquest cap de setmana a Brussel·les per trobar-se amb el líder de JxCat. No és habitual que en fase de consultes el president del Parlament mantingui una trobada amb el candidat. I més quan existeixen mecanismes per poder parlar sense haver de fer el viatge,. Uns mecanismes que Puigdemont defensa per governar des de la distància. En el cas de que no ho fos, encara que Puigdemont ara ho descarta en públic, ell mateix ja parla de quedar-se 20 anys a Bèlgica i fins i tot de la possibilitat de ser eurodiputat (les eleccions seran el maig de 2019) o alcalde de Bruges.

ERC, per la seva part, ha traslladat oficialment a Torrent que no presentaran candidat propi i que donaran suport a Puigdemont, tot i que no ha aclarit si votaran a favor de la seva investidura. Esquerra Republicana està negociant un govern català paritari entre les dos grans forces independentistes, però alhora vol posar contingut social a la legislatura. Aquest va ser l'acord entre Puigdemont i Marta Rovira. Raül Romeva, qui ha actuat de portaveu del grup, ha afegit que el quan i el com s'ha de fer aquesta investidura és una prerrogativa que caldrà valorar en els propers dies. D'altra banda, ha dit que és decisió de Torrent viatjar o no a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, però ha recordat que el candidat de JxCat és un dels 135 diputats electes i que és normal i desitjable que el president del Parlament pugui parlar amb tots.

Per part de JxCat no es fa públic el mecanisme que proposen perquè Puigdemont pugui ser el candidat sense modificar el reglament de la Cambra. En la trobada amb Torrent no s'ha tractat el mecanisme per fer efectiva la investidura. Segons ha explicat Elsa Artadi, s'estan estudiant tots els instruments que permet el reglament del Parlament i ha afegit que es decidirà més endavant. Per les paraules de Puigdemont, la proposta no s'allunyaria d'una vídeoconferencia.

Finalment, la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha estat qui ha tancat la ronda de contactes. Arrimadas ha acusat a Puigdemont de pensar-se que el Parlament pot estar al seu servei i ha rebutjat que es pensi que pot governar per Skype o com si estigués jugant a la play. Arrimadas ho ha qualificat de "ridícul"

En tot cas, la dirigent de Cs ha valorat que haurà de ser Torrent qui acabi decidint sobre si s'escau la investidura de Puigdemont i li ha reclamat que preservi la institució.  Evidentment, Arrimadas ha anunciat el seu vot negatiu a la investidura de Puigdemont.