Renovació o tradició. El Col·legi d'Enginyers està en ple procés electoral. Després d'anys on les diferents famílies pactaven el degà i la seva contínua renovació, enguany s'assisteix, dijous, a l'elecció del nou degà. S'han presentat dues candidatures encapçalades per Josep Canós i Òscar Gimeno. La primera té el suport de les grans empreses i de la tradició, mentre que el segon pretèn la renovació amb la incorporació de noves comissions.

Habitualment, els degans solien ser il·lustres veterans que feien un dels últims serveis al Col·legi. Però a hores d'ara un dels dos candidats és jove (Gimeno té 44 anys), mentre que Canós clouria una llarga carrera com a enginyer, doncs ja té 64 anys.

Com sempre, davant l'inici del procés electoral, es va intentar consensuar una única llista, que tingués present les diferents sensibilitats en el Col·legi. No obstant, no ha estat possible. El candidat de consens de l'actual junta, de la qual en forma part, és Òscar Gimeno. Però Josep Canós ha aparegut en la contesa. Té el suport de les grans empreses i ha decidit trencar un pacte no escrit en el qual el món sociovergent es repartia el deganat a mandants alterns.

El Col·legi d'Enginyers sempre havia tingut una bona economia, però arran de la liberalització dels visats dels enginyers van baixar els ingressos, encara que a hora d'ara s'ha estabilitzat el pressupost. La candidatura de Canós proposa fer convenis amb les grans empreses com a patrocinadors, la qual cosa aportaria una bona entrada de diners. Des de la candidatura de Gimeno s'estima que podria entrar-se en conflicte d'interessos quan el Col·legi hagués de fer front a una mediació o a emetre una opinió que afectés a alguns dels patrocinadors.

A més a més, des de la candidatura de Gimeno es critica que Canós no s'hagi implicat en la vida del Col·legi fins ara. A més a més, diversos col·legiats recorden que el nom de Canós va sortir lligat al cas de les ITV, pel qual Oriol Pujol Ferrusola va haver de deixar tots els seus càrrec polítics i ara està a l'espera del judici. Oriol Pujol ha pactat amb Fiscalia una pena de dos anys i mig de presó. Canós no ha estat imputat en el cas.