El 17 de gener es cosntituirà el nou Parlament sortit de les urnes el 21 de desembre. Així ho va anunciar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui correspon fer-ho com a president de la Generalitat en funcions en aplicació de l'article 155. Segons Rajoy, la data escollida ha estat comunicada abans a la resta de formacions.

Rajoy ha emplaçat també al futur govern de la Generalitat a “no tornar a posar a prova” l’ordre constitucional, un cop ha quedat demostrada, segons ha afirmat, “la qualitat de la nostra democràcia, la independència de poders, l’imperi de la llei, la utilitzat de les normes i la serenitat de la societat espanyola”.

Segons el president espanyol, el nou Govern ha de vehicular les seves prioritats polítiques “dins de la llei” i ser capaç de dialogar “amb tots els catalans” i no només “amb la meitat”. Ha advertit que no admetrà cap “xantatge” ni “política de fets consumats”, i ha situat qualsevol diàleg entre executius en el marc del Congrés dels Diputats.

Negociació independentista

A hores d'ara, els tres partits independentistes estan negociant el repartiment  de la Mesa del Parlament amb l'objectiu de mantenir-hi una majoria sobiranista. Carme Forcadell podria repetir en el càrrec, però fons internes asseguren que tot estartà pendent de les novetats judicials, doncs Forcadell està imputada en la causa del Tribunal Suprem. El 4 de gener, Oriol Junqueras ha de tornar a declarar davant del jutge Pablo Llarena.

De la mateixa manera, Ciutadans ha reclamat la presidència per la seva formació, però no ha obert negociacions amb d'altres formacions.