Carles Puigdemont ja ha presentat la credencial emesa per la Junta Electoral per la que passa a tenir la condició de diputat. Com Puigdemont, Oriol Junqueras també ha fet el mateix tràmit. A diferència del Congrés dels Diputats, a Catalunya són els apoderats de les candidatures els que poden recollir les credencials i portar-les al Parlament.

A hores d'ara, Junts per Catalunya ja ha presentat 32 dels 34 diputats, inclosos Jordi Sànchez i Quim Forn, empresonats a Soto del Real i Estemera. Només falta per fer-ho Clara Ponsatí i Lluís Puig, que estan a Brussel·les amb Puigdemont. Tot indica que ambdós podrien renunciar i serien substituïts.

Els únics grup que ha completar aquest primer tràmit han estat el PSC i la CUP. Així, el guanyador de les eleccions, Ciutadans, només ha presentat les credencials de 15 dels 36 diputats.

Esquerra Republicana, per la seva part, ja ha presentat les credencials d'Oriol Junqueras i Toni Comín, però no la de Meritxell Serret, que també podria renunciar com Ponsatí i Puig.

En quant al PP, a hores d'ara encara no havia presentat les credencials de cap dels quatre diputats, mentre que els Comuns només ho havien fet 2 dels 8. El termini per a presentar les credencials és el 17 de gener abans que comenci el plenari de constitució de las 12 legislatura.

Segons l'article 23 del Reglament del Parlament, per a ser diputat de ple dret cal fer tres tràmits: presentar la credencial emesa per la Junta Electoral (que els apoderats recullen i aporten), jurar o prometre per escrit la Constitució i l'Estatut i complimentar les declaracions de béns i d'activitats al Registre del Parlament.