La comarca d'Osona és el territori català que ha experimentat més creixement del PIB l'any 2016 amb el 5,3%. Segons les dades que es desprenen del quart Informe de Competitivitat de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona que s'han presentat aquest dilluns a la seu de Creacció, l'increment ha estat fruit sobretot del creixement de la indústria osonenca en un 6%, i del comerç, en un 5,8%. Concretament, una de les activitats industrials que més ha crescut ha estat la indústria càrnia, juntament amb la indústria del metall i la de fabricació de maquinària.

Amb tot, Sandra Álamo, la responsable de l'Observatori, ha lamentat que la millora dels resultats estrictament econòmics no tingui una correlació directa en l'àmbit social. I és que, tot i ser inferior a la mitjana catalana, el grau de desigualtat a la comarca ha augmentat. Així doncs, en termes de salari, els que menys cobren han tendit a ingressar menys, mentre que els que cobraven més han augmentat els seu salari.

Sector vulnerable

Álamo ha explicat que dins el sector industrial, el col·lectiu més vulnerable és el de les persones que treballen als escorxadors i sales de desfer, però la precarietat també afecta a treballadors de grans superfícies que tenen contractes laborals molt curts que no els dónen estabilitat. La importància del sector agroalimentari a Osona és determinant per l'economia de la comarca ja que, per exemple, onze de les quinze empreses amb més facturació pertanyen a aquest àmbit.