L'expresident de la Generalitat i senador pel PSC, José Montilla, ha rebutjat dilluns reformar la Constitució per facilitar una via en què es pugui trencar la unitat d'Espanya. "No crec que tingui gaire futur, no hi ha cap estat que vegi de bon grat la seva pròpia amputació perquè Espanya sense Catalunya no seria Espanya, seria una altra cosa, no ens enganyem, no estem parlant de Ceuta i Melilla", ha assegurat l'expresident en una conferència al Forum Europa Tribuna Catalunya.

Montilla veu viable, en canvi, modificar la Constitució en clau federal i per això ha fet una crida explícita a Podem i les seves confluències i a les formacions nacionalistes per participar a la Comissió d'estudi per a l'avaluació i modernització de l'estat autonòmic, segons informa ACN.

En aquest context ha lamentat que els comuns facin de "palmeros" i acompanyants dels grups independentistes promotors de la DUI. 

Hores més tard, Montilla ha demanat disculpes als ciutadans de Ceuta i Melilla: "La meva desafortunada comparació en cap cas pretenia posar en qüestió la seva espanyolitat ni la seva importànica, doncs em referia al pes econòmic de les comunitats autònomes".