Artur Mas va crear de les cendres el PDCat i ell mateix l'enterra a Junts per Catalunya.

Qui va ser president de la Generalitat i que l'estiu de 2016 va donar la puntilla a la CDC de Jordi Pujol, ha anunciat que dimiteix de la presidència honorífica i que tot el poder el tindrà la marca electoral Junts per Catalunya, "engendrada" a Bèlgica entre la direcció del PDCat i Carles Puigdemont.

Per Mas hi ha dos motius: el primer és donar un suport a la nova marca electoral i el segon, més personal, poder centrar-se en la preparació de la defensa dels tres procediments judicials que té oberts: la condemna pel 9N per la qual està inhabilitat per dos anys; el procés en el Tribunal de Comptes (el que li ha suposat l'embargament de les seves propietats) i la seva imputació, coneguda avui mateix, pel Suprem per la causa de l'1 d'octubre, pel qual estan a la presó Oriol Junqueras, Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tot això sense oblidar que el dilluns 15 de gener es fa pública la sentència del cas Palau. La Fiscalia considera que CDC es va finançar irregularment i demana la condemna del partit fundat per Jordi Pujol. Mas fins i tot, ha reconegut que Convergència es va finançar il·legalment, però que això va passar abans que ell tingués responsabilitats executives en el partit. Aquesta va ser una de les causes del canvi de nom de CDC a PDCat, l'estiu de 2016, ha explicat.

Mas ha aprofitat que avui, 9 de gener, fa dos anys del seu pas al costat i la designació de Puigdemont com 130è president de la Generalitat per a abandonar, també la presidència del partit. Acompanyat per la seva esposa, Helena Rakosnik, però també per la seva successora en el càrrec, Neus Munté, així com per la direcció, Marta Pascal, David Bonvehí, Ferran Bel, Mercè Conesa i l'incombustible Xavier Trias. Sobre tots ells recau ara lportar el PDCat cap el camí de la nova marca, Junts. Mentre, Puigdemont segueix a Bèlgica desfullant la margarida de què fer.

No es retira de la política

Per Mas, que no ha participat de la reunió de la executiva del partit d'aquesta tarda, la seva acció política s'ha basat en tres principis: primer està el país, Catalunya; en segon lloc, el partit i al final la persona. Ha deixat clar que no es retira de la política i ha destacat com a assoliments del seu pas per la primera línia haver guanyat cinc eleccions i haver participat en el pacte de l'Estatut de 2006.

Segons Mas, el resultat del 21D obtingut per Junts per Catalunya obre noves expectatives electorals al PDCat. "Quan semblava que tindríem uns 400.00 vots, ens aupamos fins als 940.000", la qual cosa deixa una gran base per "solidificar el projecte".

Mes ha presentat la seva dimissió enviant una carta a la coordinadora, Marta Pascal, així com una altra missiva a la militància, on exposa els seus dos motius. Amb Mas desapareix de l'escena política catalana l'últim dirigent que va pactar l'Estatut de 2006. El procés, iniciat per ell mateix, ha engolit els líders polítics i els partits que van participar en ell.