Tohom és conscient que les persones amb responsabilitat no diuen mai tot el que pensen. Però també és cert que en el procés independentista ha primat molt més la hipocresia, sobretot els últims mesos. Els seus dirigents diuen una cosa en públic una altra de ben diferent en privat. Des de l'octubre que els ponts entre els dos principals partits sobiranistes, ERC i PDCat penjaven d'un fil molt prim, però després de les eleccions les hostilitats soterrades han fet forat i ahir dimarts van aflorar per fi en públic. Encara que en públic mantenen la possibilitat de la independència, en privat són conscients que no és viable en aquests moments.

El cap de setmana passat ERC no va poder més i va decidir alentir l'acord de govern que permetria investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Però, ahir, la ruptura ja va ser visible. El president del Parlament, Roger Torrent, un home de partit, va trobar la fórmula per aturar la investidura sense semblar un "traïdor": l'ajornava fins que el Tribunal Constitucional dictaminés sobre totes les al·legacions que té sobre la taula. Per ERC, no es pot votar a un candidat sense cap programa i sense un full de ruta pel dia després i sense ser-hi presencialment. 

Encara que Torrent va trucar per telèfon a Puigdemont per comunicar-li la seva decisió, el líder de JxCat, des de Bèlgica, no li va contestar al telèfon. Al vespre, Puigdemont va anul·lar una xerrada a Lovaina que havia organitzat el partit nacionalista flamenc sobre com acabar amb els socialistes a Girona (ciutat de la que Puigdemont en va ser alcalde substituint a la socialista Anna Pagans) i va enviar-hi Toni Comín (amb passat militant socialista, per cert, abans de convertir-se en un fervorós independentista). Durant l'esdeveniment, Puigdemont no va parar d'enviar missatges de text a Comín, que aquest no va contestar. En aquests missatges, Puigdemont apareix dient realment el què pensa i no el què diu en públic. Al mateix moment que s'expressava amb sinceritat amb Comín, Puigdemont difonia a través de les xarxes socials un vídeo on apel·lava a la unitat de l'independentisme i es mostrava disposat a perseverar com a candidat a president.

Quan s'ha conegut, a través de Telecinco, la conversa, Puigdemont ha fet servir les xarxes socials per a afirmar que com que és humà, té moments de dubte. Hores abans deia clarament, sense dubtar, que el procés estava acabat i que a partir d'ara es dedicarà a protegir la seva reputació. Comín també ha respost dient que, malgrat tot, la unitat de l'independentisme està absolutament garantida. Els partits de tots dos, PDCat i JxCat de Puigdemont i ERC de Comín, no han fet cap comunicat oficial ni cap portaveu ho ha volgut comentar.

Mentrestant, desenes de persones estaven, ahir al vespre al parc de la Ciutadella, amb caretes, exigint la investidura de Puigdemont, quan ell, en canvi, deia realment el que pensava des d'un hotel de quatre estrelles a Bèlgica i, alhora, feia públic el vídeo on assegurava tot el contrari en un clar exercici d'hipocresia.

Que Puigdemont no pot ser el president de la Generalitat ho tenen clar a ERC des de fa setmanes. I nos sols a ERC. No es pot governar un país des de la distància. I, a més, ni Puigdemont ni JxCat tenen un pla de futur, doncs el més que previsible seria que si el Parlament investís Puigdemont el Tribunal Constitucional ho impugnaria. A més, podria provocar que els diputats en llibertat condicional poguessin tornar a la presó. Quan ERC ha demanat als portaveus de JxCat com fer la investidura i què fer el dia després, se'ls demana confiança, però sense concretar. Per la seva part, la tercera pota de l'independentisme, la CUP, puja el nivell programàtic i posa damunt la taula propostes que haurien de ser inassumibles per una formació com el PDCat, però que Junts ho accepta només per aconseguir els quatre vots dels cupaires, sense cap interès de materialitzar-ho en el futur, de la mateixa manera que van votar el mes d'octubre les lleis de transitorietat sense interès per aplicar-les.

Davant els esdeveniments, des del món independentista ja es fan previsions de nous candidats dins de les files de Junts: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Elsa Artadi o l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, una de les joves promeses del PDCat i que va ser el número 2 per Lleida a Junts.

Però des d'ERC també es pensa que perquè no podria ser un d'ells qui assumís la presidència de la Generalitat. De moment, Oriol Junqueras segueix a la presó d'Estremera, però podria ser que renunciés a l'acta de diputat i deixés obert el seu lideratge a ERC.

De moment, només es coneix l'opinió sincera de Puigdemont. La mateixa que molts altres dirigents d'ERC i del PDCat, així com alguns de JxCat, però que només l'expressen en privat, per ara.