Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mai no han tingut una forta relació personal. Són dues personalitats ben diferents, encara que ideològicament tinguin punts en comú, com l'independentisme. Però les actituds vitals els separen. L'exemple més clar és que mentre l'expresident de la Generalitat viu a Bèlgica, el líder d'ERC està empresonat a Estremera des del 2 de novembre, ara fa tres mesos.

Quan Puigdemont va accedir a president de la Generalitat el gener de 2016, la seva relació amb Junqueras era inexistent, i fins i tot tibant. Exdirigents d'ERC i de CDC van establir que era necessari que, com a mínim, es comuniquessin directament i no a través d'intermediaris. Després d'unes setmanes, la comunicació no era molt fluïda, però com a mínim les dues potes del primer govern independentista a Catalunya parlaven cara a cara.

Malgrat tot, el procés cap a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i els plenaris de setembre i octubre de l'any passat van tornar a fer aflorar diferències de criteri entre tos dos. El cisma es va produir el 26 d'octubre: Puigdemont havia decidit convocar eleccions i Junqueras, a través de Marta Rovira, s'hi va oposar i va tirar la gent al carrer qualificant Puigdemont de "traïdor". El Govern de Mariano Rajoy va aplicar l'article 155 el mateix 27 d'octubre i ni Puigdemont ni Junqueras van dir res de res aquell dia. El dissabte 28 d'octubre, Puigdemont va fer una intervenció des de Girona, hores abans que marxés d'amagat cap a Bèlgica, on va aparèixer el 31 de desembre per sorpresa de Junqueras.

El 2 de novembre, qui havia estat vicepresident de la Generalitat va comparèixer davant la jutge Carmen Lamela de l'Audiència Nacional, la qual va dictar una ordre de presó incondicional. Puigdemont ho mirava des de Brussel·les.

Durant aquests tres mesos, mentre Puigdemont ha participat activament a la campanya electoral del 21D, Junqueras, cap de llista d'ERC, només ha enviat missatges de forma esporàdica. Fins i tot, una petita entrevista radiofònica durant la campanya li ha sortit cara a Junqueras: ha estat sancionat a 15 dies a no sortir al pati. Els seus dos intents per sortir en llibertat o bé per participar com a diputat han estat en va.

Junqueras menja el ranxo de la presó i Puigdemont es mou en llibertat per Bèlgica: ha anat a l'òpera, ha freqüentat restaurants, ha participat en manifestacions, xerrades i ha concedit entrevistes a mitjans propers a la seva causa. Junqueras només ha pogut fer una entrevista periodística i ha estat mitjançant els seus advocats.

Tres mesos després, Junqueras segueix a Estremera. Tres mesos després, Puigdemont lloga una casa a Waterloo, prop de Brussel·les, on disposarà de 550 metres quadrats en un barri benestant. Són dues maneres de respondre pels seus actes. Són dues maneres d'enfrontar-se a la vida.