El líder d'ERC, Oriol Junqueras, cessat de la vicepresidència de la Generalitat en aplicació del 155, ha proposat combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una d'executiva. Així ho ha respost en ser preguntat sobre la possibilitat de presidir a distància. I ha contestat en la mateixa línia en el cas d'una presidència des d'Estremera: "La presó té moltes limitacions. Seria el mateix en el fons".

En una entrevista que Diario16 publica aquest dijous, poc després de l'ajornament de la sessió d'investidura, el president dels republicans defensa que la qüestió central ara és si el Parlament pot investir un diputat electe. "Aquí radica un principi democràtic elemental, cosa que no treu que les circumstàncies poden obligar o impedir que aquesta presidència sigui efectiva", ha afirmat el diputat d'Esquerra.

En ser preguntat per la postura de Puigdemont, respon que ho veu amb respecte. "Cosa que no treu que hi hagi diferents punts de vista. S'ha de posar els llums llargs, a vegades els curs no et deixen veure tot el recorregut ni l'horitzó". 

Junqueras assegura, també, que se sent dolgut perquè se l'ha privat de poder participar a la campanya electoral del 21D. A més, espera que no s'hagin de repetir els comicis.