Carles Puigdemont segueix a Brussel·les i exigeix a l'Estat una negociació. No obstant això, el destituït president és ara diputat electe. El 17 de gener s'ha de constituir el Parlament de la 12 legislatura des de la recuperació de la Generalitat el 1980.

Segons el reglament de la cambra, la recollida de la credencial pot fer-se mitjançant un apoderat. Però el dia 17 haurien d'estar presents els 135 diputats triats el 21D. Si no és així, canvien les majories. Mentre que amb tots els diputats presents els independentistes sumen 70 escons, amb l'absència dels vuit perden la majoria absoluta, en quedar-se amb 62 quan la xifra màgica de la majoria absoluta és 68.

No obstant això, en aquests moments no és segura la presència de vuit d'ells: tres estan a la presó (Oriol Junqueras i Quim Forn a Estremera i Jordi Sànchez a Soto del Real), mentre que altres cinc viuen en Bèlgica des del mes de novembre (Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret). Tots ells tenen pendent una ordre de detenció si trepitgen sòl espanyol. Puigdemont reclama que pugui entrar a Espanya sense ser detingut, però de moment segueix a Bèlgica.

Puigdemont repeteix que ell és el president "legítim" i que, per tant, ha de ser triat de nou perquè va guanyar les eleccions, obviant que el primer partit va ser Ciutadans, amb 36 escons, dos més que la llista Junts per Catalunya. Des d'ERC, amb 32 escons, mantenen una feble esperança que el jutge Pablo Llarena decreti la llibertat de Junqueras el dia 4, la qual cosa donaria força al líder d'Esquerra per estar present en la constitució del Parlament i presentar-se, després, com el candidat del soberanisme amb Puigdemont a Brussel·les en un càrrec no executiu.

Fonts del sector independentista asseguren que primer es constituirà la Mesa del Parlament. Les tres formacions ja han pactat que faran tot el possible per tenir majoria en l'òrgan de govern de la cambra. Però l'absència dels vuit pot decantar la balança a l'altre costat. Si totes les forces no independentistes acordessin un nom tindria els vots suficients per presidir el Parlament, en aglutinar 65 enfront dels 62 i, fins i tot, per tenir majoria en la Mesa.