El candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, ha situat el 2018 com l'any per iniciar la reforma de la Constitució espanyola però ha alertat que portarà temps.

Abans de participar en un acte a Rubí (Vallès Occidental) per celebrar el Dia de la Constitució, Iceta ha apuntat que l'any que ve se celebren els 40 anys de la carta magna del 1978 i que seria magnífic any per a la seva reforma. Aquesta ha de permetre actualitzar-la, posar-la al dia i respondre als reptes de la convivència i el model territorial. "Hem de revisar el que no funciona i incorporar coses que no estaven previstes en aquell moment", ha dit.

D'altra banda, Iceta ha descartat repetir eleccions si hi ha dificultats per assolir un acord de governabilitat, ja que ha dit que aquest és un procediment excepcional i que són els partits els que han de trobar la forma d'assolir un govern estable i coherent.  

Iceta ha participat en l'acte de Rubí per celebrar els 39 anys més pròspers de la història d'Espanya, però a la vegada per manifestar la voluntat d'impulsar una reforma que l'actualitzi. Ha constatat que fins ara l'Estat no ha fet el procés d'adaptació que ha defensat que és necessària perquè les normes i les lleis que duren són les que demostren capacitat d'adaptació. 

Per a Iceta aquesta reforma ha d'abordar els drets socials, la reforma territorial i la millora del funcionament del sistema polític amb la legislació en matèria electoral perquè el sistema sigui més proporcional, informa ACN. 

Ampli consens

Iceta ha dit que aquesta reforma requereix un ampli consens i ha demanat que ningú doni per fet que totes les seves reivindicacions i posicions seran acollides. En el cas del PSC ha manifestat que estan disposats a recollir idees i propostes que vinguin d'altres forces polítiques. 

Ha alertat, però, que aquest serà un procés llarg i ha rebutjat fixar terminis ironitzant sobre l'èxit que ha tingut l'independentisme fent-ho anant de desastre en desastre. Per contra, ha dit que la reforma de la Constitució requereix d'honestedat i reconeixement de la realitat i per això no ha fixat terminis amb l'objectiu d'assolir com a mínim el consens aconseguit el 1978. 

Per últim, i en resposta a Cs, Iceta ha insistit que no farà president un independentista i ha afegit que tampoc donarà la vicepresidència a ERC. El socialista ha instat la líder de Cs Inés Arrimadas a donar arguments perquè la votin i no criticar a la resta. "No faré cap president independentista, pactarem amb qui ni sigui independentista ni immobilista", ha declarat. 

Sobre pactes, ha dit que un escenari de repetició d'eleccions posaria de manifest les mancances dels polítics, ja que els ciutadans voten per tal que aquests siguin capaços de conformar un govern. "No m'ho plantejo", ha conclòs.