El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari de cedir per acordar i amb la mirada posada en el 21D ha ofert un govern que tingui per objectiu la reconciliació entre Catalunya i Espanya. Iceta ha participat en la inauguració del Consell de la Internacional Socialista a Barcelona, on també hi ha Pedro Sánchez, secretari general del PSOE.

Iceta s'ha inspirat en el mític canceller alemany Willy Brandt, qui va instar als socialistes a no resignar-se mai quan va dir "la resignació queda exclosa dels nostres objectius i obligacions".

Així, Iceta ha assegurat que ell no es resigna a acceptar el model de país que "ha llegat el govern independentista", el qual l'ha qualificat "d'insensat" al posar les institucions catalanes fora de la llei.

Crítiques al govern independentista

Iceta també ha dit que el Govern de Carles Puigdemont "ha provocat tal sensació de caos que milers d'empreses s'han vist obligades a marxar buscant la seguretat jurídica i desenes de milers de persones s'han portat els seus petits estalvis a altres parts d'Espanya", i ha afegit que "un govern que ens ha deixat una societat fracturada socialment i en el qual s'ha volgut instal·lar una divisió entre bons i dolents, patriotes i traïdors; en definitiva, una divisió en blocs que s'enfronten un contra un altre buscant derrotar a l'adversari". 

Davant d'aquesta situació, el cap de llista del PSC i candidat a president de la Generalitat, ha assegurat que "jo em rebel·lo contra aquesta situació i ofereixo als meus compatriotes la possibilitat d'esforçar-nos, junts, sense distinció de pensament, per un nou país. Jo ofereixo als catalans un país en el qual no hi haurà ni vencedors ni vençuts. Un país en el qual tot guanyarem alguna cosa perquè tots cedirem en alguna cosa en comptes de que una majoria escassa ho guanyi tot i una amplísima minoria ho perdi tot. Jo estic disposat a cedir. Perquè cedir per acordar no és perdre, és guanyar". 

Finalment, en aquestes promeses fetes davant dels principals dirigents del socialisme democràtic, Iceta ha afirmat que "jo ofereixo un govern que el seu principal objectiu serà la reconciliació. Primer, la reconciliació entre nosaltres, els catalans. I, després, la reconciliació amb la resta d'espanyols. Amb Europa i també amb el món econòmic".