Quim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han demanat la seva llibertat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena acatant la Constitució i descartant la unilateralitat per assolir la independència de Catalunya. Forn ha assenyalat que no tornarà a ser conseller, mentre que Sànchez ha assegurat al magistrat que deixaria el seu escó al Parlament si el seu grup fes una aposta per la independència unilateral. Cuixart, per la seva part, ha reiretat que ell no es dedica a la política i que la única via per a la independència seria una consulta convocada per l'Estat espanyol.

Durant la seva declaració, Forn ha negat que els Mossos d'Esquadra actuessin amb passivitat durant els dies previs i el mateix dia del referèndum de l'1 d'octubre. Així mateix, ha dit, igual que Sànchez, que deixaria el seu escó al Parlament si s'incorre en alguna il·legalitat, segons ha explicat el seu advocat, Daniel Pérez-Esque, en sortir d'una declaració que ha durat més de dues hores i en la qual ha respost les preguntes de totes les parts, incloses les de l'acusació popular que exerceix el partit Vox.

El primer en declarar, però, ha estat Sànchez. El número 2 de Junts per Catalunya, ha estat més de dues hores i mitja davant del jutge i totes les parts. Ha afirmat que no és partidari de la via unilateral cap a la independència. Si el Parlament i el Govern escollissin aquesta via, Sànchez s'ha compromès a deixar l'escó de diputat. Fonts jurídiques han explicat que Sànchez ha reconegut que el referèndum de l'1-O no va seguir la legalitat espanyola i que tot i que no hi va haver actes violents aquells dies, sí que hi hauria hagut incidents de vandalisme. Ha reconegut que des del febrer del 2015 hi havia un full de ruta compartit per ANC, Òmnium, ERC i CDC

Després de Sànchez, ha estat el torn de Cuixart. L'encara president d'Òmnium ha manifestat que l'únic referèndum d'independència serà el que convoqui el govern espanyol. Ha declarat que les vies per assolir la independència han d'estar d'acord a la llei i la Constitució, ha manifestat les seves profundes conviccions pacifistes i ha argumentat que les concentracions a la Conselleria d'Economia del passat 20 de setembre no buscaven coaccionar l'Estat, sinó que eren una expressió de l'opinió de la societat.

Davant del jutge ha afirmat que ell no es dedica a la política i ha reconegut que amb les vies usades fins ara no s'aconseguirà la independència. La seva defensa ha aportat gravacions del dia de la concentració, on es veu Cuixart fent crides a la calma.

Els advocats de tots tres ja han anunciat que en les properes hores presentaran per escrit la petició de llibertat.