La desena edició dels Premis Gaudí ha coronat Estiu 1993, l'òpera prima de Carla Simón, amb tres importants guardons com són els de millor pel·lícula, millor direcció i millor guió per Simón, junt als de millor actriu secundària per Bruna Cusí i millor muntatge per Ana Pfaff. La gala també ha premiat Incerta glòria amb 8 dels 16 premis als que optava, entre ells el de protagonista femenina per Núria Prims i el de millor actor secundari per Oriol Pla. Mentre, Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, ha aconseguit el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, dos anys després de que el guanyés 10.000 KM. L'actor David Verdaguer, presentador de la gala, ha recollit el seu segon Gaudí a millor protagonista masculí per Tierra firme. Mentre, el musical La llamada s'ha endut el nou Premi del públic a la millor pel·lícula. La gala ha estat marcada per la reclamació d'una major presència femenina al cinema i per la situació política a Catalunya. 

Estiu 1993 s'ha endut cinc de les catorze categories a les que optava, que se sumen als premis que ha aconseguit al Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus del Festival de Berlín, els quatre premis Feroz —millor film dramàtic, millor direcció, millor guió i millor actor de repartiment — i la Bisnaga d'Or del Festival de Màlaga, entre d'altres reconeixements. Simón competia en la categoria de millor direcció amb Agustí Villaronga (Incerta glòria), Carlos Marques-Marcet (Tierra firme) i Isabel Coixet (La llibreria). 

Carla Simón ha volgut compartir el premi a la millor direcció amb totes les famílies que han acollit a nens, amb els pares adoptius, ja que s'ha de tenir molta força, sensibilitat i valor per fer-ho, ha remarcat la directora d'Estiu 1993. Simón també ha assenyalat que vénen temps difícils, però ha fet una crida a seguir endavant. "Necessitem seguir explicant històries perquè el món les necessita veure", ha apuntat la jove realitzadora. 

Incerta glòria, la pel·lícula amb el rècord de nominacions de la història dels Gaudí juntament amb Eva (2012), s'ha endut 8 dels 16 premis als que optava, entre ells el de Núria Prims com a millor protagonista femenina i el de millor actor secundari per Oriol Pla. "Agustí (Villaronga), tu ets el culpable que estigui aquí tremolant, m'has fet molt feliç i t'estic molt agraïda per haver confiat en mi i per haver-me fet despertar en aquesta professió tan bonica", ha ressaltat Prims, aparentment molt emocionada.

La pel·lícula d'Agustí Villaronga també ha recollit els guardons a millor direcció de producció per Aleix Castellón; millor fotografia per Josep Maria Civit; millor vestuari per Mercè Paloma; millor maquillatge i perruqueria per Alma Casal; millor so per Fernando Novillo, Xavier Mas i Ricard Galceran; i millors efectes especials/digitals per Manuel López Egea i Bernat Aragonés

El Premi Gaudí a la millor pel·lícula europea ha estat per Dunkerke, dirigida i escrita per Christopher Nolan

Mercedes Sampietro ha estat distingida amb el Gaudí d'Honor-Miquel Porter en reconeixement a la seva extraordinària trajectòria cinematogràfica.