Carles Puigdemont va perdent suports per ser investit president de Catalunya a distància. Els seus més fiables aliats, Esquerra Republicana, han apostat pel realisme i per eixamplar l'independentisme governant la Generalitat. Un altre eventual aliat a la proposta de l'elecció de Puigdemont des de Brussel·les, EnComú-Podem, ha refusat una investidura telemàtica. Ambdues formacions pretenen constituir un Parlament en normalitat i un debat d'investidura. Mentrestant, Puigdemont ha exigit a l'Estat que eviti el que ell qualifica de "frau democràtic" d'impedir que ell sigui president de la Generalitat. A més, ha criticat que l'oposició faci servir tant el reglament del Parlament com la llei per evitar la seva investidura a distància.

Puigdemont, que ha participat en el consell nacional del PDCat, que encara és el seu partit, ha recordat a la direcció que "som hereus i deutors de Convergència". Per Puigdemont, ell ha de ser el president perquè la ciutadania el va votar. Artur Mas s'ha acomiadat avui de la direcció després que dimarts passat dimitís de president.

En canvi, des d'Esquerra, que de portes enfora diu que Puigdemont és el candidat, reclama també "realisme". Esquerra Republicana farà cas de les recomanacions dels lletrats i no pensa forçar el reglament. Marta Rovira ha defensat davant del consell nacional de la seva formació que, en aquests moments, el més important és recuperar la Generalitat "amb urgència". Per Rovira, no es pot permetre que el PP segueixi governant Catalunya després de ser l'última força al Parlament. Per ERC, no formar un govern seria perpetuar l'article 155. Així, ERC aposta per elegir una Mesa del Parlament com a pas indispensable per visualitzar la majoria independentista. Alhora, ha aconsellat realisme davant les dificultats, de la mateixa manera que ha demanat ampliar la base sobiranista.

Una altra gerra d'aigua freda a Puigdemont ha vingut dels comuns. Elisenda Alamany, ha defensat buscar fórmules per no tenir un president telemàtic, amb l'objectiu de formar govern i acabar amb l'aplicació del 155 com a prioritat.

Alamany ha demanat a JxCat i ERC que busquin una alternativa per tenir una legislatura llarga: "No apostarem per una legislatura exprés. Ens poden agradar més o menys les majories escollides, però les ha escollit el poble de Catalunya", ha subratllat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la diputada electa ha assenyalat que ningú no és imprescindible. "La prioritat ara és el país i no els balls de noms i de sigles", ha afegit. 

Finalment, la CUP s'ha ofert a estar present a la Mesa del Parlament per assegurar la majoria republicana. Malgrat l'oferiment, la CUP necessitaria els vots d'altres formacions, doncs amb només 4 escons no seria possible l'accés a la Mesa.