El president del Parlament, Roger Torrent, ja té a les seves mans la resolució del Tribunal Constitucional que li ordena que el ple de la sessió d'investidura només es por fer si el candidat proposat, Carles Puigdemont, compareix en persona a l'hemicicle del parc de la Ciutadella. Mentrestant, la policia segueix fent controls a les fronteres per a comprovar si Puigdemont entra en territori espanyol.

Dimarts a les tres del migdia és l'hora fixada per a començar la sessió plenària. El Tribunal Constitucional ja ha remès la resolució a Torrent seguint el tràmit preceptiu del TSJC. Ara serà la Mesa del Parlament la que haurà de decidir què fer. Hi ha dos camins a seguir: desobeir el TC, la qual cosa és factible donada la majoria independentista de la Mesa, o bé seguir les instruccions i no fer el plenari. En el primer dels casos, la Justícia iniciaria un procediment cap els membres de la Mesa que votessin a favor de seguir amb el plenari malgrat l'absència de Puigdemont. En la segona opció, Torrent haurà d'obrir noves converses amb els grups parlamentaris i proposar un nou candidat, que pot tornar a ser el mateix Puigdemont o un altre dels 134 diputats restants. Els lletrats de la Cambra ja van assegurar que no es podia fer una investidura ni telemàtica ni per delegació, la qual ha estat l'opinió expressada pel TC.

La setmana ha començat amb la renúncia de tres dels cinc diputats que viuen a Bèlgica: Clara Ponsatí i Lluís Puig (JxCat) i Meritxell Serret (ERC). Només mantenen l'acta Puigdemont i Toni Comín. A més, hi ha dos diputats empresonats: Oriol Junqueras i Jordi Sànchez (JxCat). El jutge Pablo Llarena ha tornat a denegar la possibilitat d'acudir al plenari, per la qual cosa podran acollir-se al vot delegat. Per cert, Sànchez ha estat escollit president del grup parlamentari de Junts, mentre que Elsa Artadi n'és la portaveu.

Falta per aclarir la incògnita de què farà Torrent. Tot indica que ERC, el seu partit, no vol tensar la corda amb l'Estat com a l'anterior legislatura, però Puigdemont l'ha posat en una difícil situació quan li ha enviat una carta en la que li demana empara per anar al Parlament sense ser detingut per exposar-hi el seu programa de govern per aquesta legislatura.

Encara que en públic tots els partits independentistes mantenen que el seu únic candidat és Puigdemont, no obstant hi ha importants veus de dirigents d'Esquerra, com la de Joan Tardà, que ja ha expressat en públic que cal un altre candidat, la qual cosa li ha representat ser pressionat a través de les xarxes socials pels seguidors de Puigdemont.

Internament, des del PDCat també es voldria deixar de banda a Puigdemont. Malgrat tot, ningú pensa donar el primer pas i fer-ho públic i oficial. Tant a Esquerra com al PDCat temen la reacció de la ciutadania que encara creu possible la investidura de Puigdemont. Així, la ANC ha convocat als seus seguidors que envoltin el Parlament a l'hora de començar el plenari en suport a Puigdemont. No obstant, diverses fonts apunten que el líder de JxCat no té previst pas viatjar a Barcelona per anar al Palau del Parlament per més que tant ell com els seus advocats o els seus col·laboradors segueixin mantenint l'esperança.

Cada cop hi ha més que creuen que no es pot insistir en una persona que se sap que no podrà exercir les seves funcions amb plena llibertat. Aquesta postura és unànime fora del camp del sobiranisme. Comú-Podem, PSC, Cs i PP ja demanen un altre candidat, la qual cosa expressaran a Torrent si aquest obre una nova roda de consultes a partir de demà dimarts si al final no se celebra el plenari.