A tres dies de les eleccions TV3 ha acollit l'últim debat televisiu. Aquest cop s'ha constatat que el bloc independentista, format per JxCat, ERC i la CUP, es proposa "restituir" la república catalana. L'aplicació de l'article 155 va ser fruit d'aquella proclama el passat 27 d'octubre.

Mentre, Miquel Iceta, del PSC, ha explicat les propostes progressistes i de reconciliació dels socialistes. Xavier Domènech, per la seva part, també ha aprofitat el debat per a dir què pensa fer des de posicions transversals i progressistes si ell és el president d'un govern amb el suport de la societat civil.

Inés Arrimadas, malgrat el fort encostipat, ha mantingut la seva aposta per acabar amb el procés si ella és la presidenta i destinar els diners a polítiques socials, sense especificar cap xifra en cap moment. Això sí, ha dit que abans de res farà una auditoria dels comptes de la Generalitat.

Xavier García Albiol (PP), per la seva part, ha demanat la confiança dels catalans per formar part d'un govern "constitucionalista" amb Cs i socialistes, els quals no li han respost.

Jordi Turull (JxCat) i Marta Rovira (ERC) han basat tot el seu debat en demanar la "restitució" del Govern destituït el 28 d'octubre per a començar la implementació de la república. Carles Riera (CUP), ha matisat que aquesta república ha de ser al servei de la classe treballadora.

Moderat pel director de TV3, Vicent Sanchis, els representants de les 7 formacions s'han interromput contínuament, per la qual cosa el debat ha quedat esmorteït per les converses creuades, difícils de seguir, malgrat els advertiments de Sanchis, que només interrompia quan el guirigall era considerable.

Els candidats han hagut de respondre a qüestions plantejades per representants d'organitzacions de la societat civil. Així, Societat Civil Catalana ha preguntat a Jordi Turull sobre si segueix defensant la unilateralitat (ha deixat entreveure que sí); Federalistes d'Esquerra ha preguntat a Marta Rovira si està a favor de que Catalunya segueixi a Europa (ha respost que ERC és europeista); el sindicat de l'ensenyament USTEC ha interrogat a Arrimadas sobre si els mestres han de saber català (ha defensat la immersió trilingüe); Òmnium a Miquel Iceta sobre si defensa la immersió lingüística (ha afirmat que sí perquè és fruit del PSC); l'ANC a Xavier Domènech sobre amb qui pensa governar (ha explicat que vol un govern transversal) i, finalment, la patronal Foment del Treball li ha demanat a Carles Riera si pensa aplicar més impostos a les empreses (ha assegurat que sí).