Oriol Junqueras seguirà a Estemera. Aquesta ha estat la decisió del Tribunal Suprem, el qual ha refusat el seu recurs contra la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir-lo en presó preventiva pel risc que reincideixi en els delictes que se l'imputen.

La decisió ha estat presa per la unanimitat dels tres magistrats de la Sala de Apel·lacions, els quals creuen que hi ha indicis de la comissió dels delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals públics. A més, consideren que pot reiterar en els delictes, tal i com va assenyalar la Fiscalia del Tribunal Suprem ahir. Els magistrats estan convençuts que no hi ha proves que Junqueras abandoni la via unilateral de independència un cop abandoni la presó.

El ponent Miguel Colmenero, amb Francisco Monterde i Alberto Jorge Barreiro són els tres jutges de la Sala d'Apel·lacions que han pres la decisió per unanimitat, després que Junqueras anés al Suprem a al·legar que per les seves conviccions religioses i ser "un home de pau" no pot participar en els "actes violents" que li atribueixen Llarena i la Fiscalia.

No obstant, Junqueras va rebutjar prendre la paraula en el torn final per a fer explícit el seu acatament de la legalitat o que renuncia a la via unilateral, una cosa que sí van fer Carme Forcadell i els membres de la Mesa del Parlament, la qual cosa els va valdre salvar-se de la presó amb el pagament d'una fiança.

Sobre l'afectació de la seva situació de presó al seu dret a participar en eleccions i en el procés polític, el Suprem destaca que aquest últim és un dret bàsic en democràcia, però que la seva efectivitat no pot deixar sense efecte les conseqüències pròpies d'un procés penal, menys encara quan s'incoa imputant delictes molt greus.

En definitiva, explica que l'exercici d'alguns càrrecs polítics no suposa la impunitat. A més, recorda que Junqueras ja sabia quan va concórrer a les eleccions que existia aquest procés penal i que això podria limitar la seva activitat política en algun aspecte, com participar dels plenaris del Parlament.

El més probable ara és que Junqueras presenti una petició per ser traslladat a una presó catalana, des d'on pugui ser conduït a les sessions plenàries del Parlament.