El tribunal d'Schlewsig-Holstein ha deixat en llibertat sota fiança de 75.000 euros l'expresident Carles Puigdemont. Els jutges han descartat la petició d'extradió de l'euroordre espanyola, en la que s'acusava Puigdemont de rebel·lió al considerar que no va haver violència a Catalunya. En un comunicat, el jutge del land de Schleswig-Holstein ha explicat que només tramitarà la petició pel delicte de malversació de fons, el segon motiu pel qual es demanava l'extradició.

La malversació sí que està inclosa en el codi penal alemany, mentre que la rebel·lió és definida com alta traïció i s'ha de fer amb violència armada.

El compte de Tuiter de Puigdemont, que porten els seus col·laboradors, ha celebrat la decisió:

Llibertat a Bèlgica

Per la seva part, el jutge belga ha deixat avui dijous al vespre en llibertat sense fiança els exconsellers que romanen a Brussel·les Antoni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. Tots tres han declarat davant del jutge.

Mentre el magistrat continua el procés per decidir sobre la petició d'extradició tots tres seguiran gaudint de la llibertat que han tingut fins ara.

En declaracions als mitjans a la sortida dels jutjats, Comín ha reclamat "la llibertat immediata de les persones que avui estan a presó a Espanya acusades d'un delicte de rebel·lió que el jutge alemany ja ha explicat que no s'ha produït". En aquest sentit, ha mostrat una "satisfacció immensa" per la decisió judicial del tribunal de Schlewsig-Holstein i descartar el delicte de rebel·lió per manca de violència.

Comín ha recordat que un jutge d'Escòcia també va deixar en llibertat sense fiança Clara Ponsatí i que al novembre el jutge belga també va decretar llibertat per als membres del Govern que aleshores eren a Brussel·les. "En els quatre casos la decisió ha estat la mateixa" i contrasta amb la decisió de la justícia espanyola, ha subratllat. 

Les decisions a Alemanya i Bèlgica ha provocat les reaccions, amb especial alegria en el món independentista, tant a JxCat, ERC, PDeCAT i la CUP. Precisament, una quinzena de diputats de Junts per Catalunya estaran divendres a la porta de la presó de Neumünster esperant la sortida de Puigdemont. La fiscalia alemanya havia demanat l'ingrés a presó per risc de fuga. Encara que els jutges creuen que es manté aquest risc, també creuen que al no existir rebel·lió aquest és menor.

Reaccions polítiques

La CUP, per exemple, ja ha instat a JxCat i a ERC en convocar un ple al Parlament per investir Puigdemont.

El PP, a través de Xavier Garcia Albiol, qui ha fet servir el Tuiter, s'ha mostrat partidari de respectar les decisions judicials, però s'ha queixat de l'ambient a les petites ciutats catalanes:

El PSC, per la seva part, ha demanat respecte a totes les decisions judicials:

El portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, per la seva part, ha recordat que Puigdemont "segueix fugit de la Justícia.