El món sobiranista va perfilant l'estratègia pel 21D. Ara per ara està tancant les llistes electorals i cada dia hi ha l'anunci d'algun fitxatge. El ja expresident de l'ANC Jordi Sànchez, va amb Carles Puigdemont, per la qual cosa ha comunicat des de la presó de Soto del Real, a on fa un mes que hi està ingressat per ordre de la jutgessa Carmen Lamela, que deixa el seu càrrec a l'entitat sobiranista per optar a un lloc al costat de l'expresident, qui està confegint les candidatures des de Brussel·les.

A més, des d'Esquerra, segons la seva secretària general, Marta Rovira, les eleccions del 21D han de servir per fer el referèndum que l'Estat no "s'ha atrevit" a acordar. Ara sembla que l'1-O no va haver una consulta. Com a principal objectiu d'ERC, coincident amb el PDCat i Junts per Catalunya, és la "restitució" de les institucions catalanes, intervingudes per l'article 155. Rovira, a més, ja es veu com a presidenta de la Generalitat, sempre i quan Oriol Junqueras no pugui accedir al càrrec, després de la designació a dit del mateix Junqueras des de la presó d'Estremera. Fons republicanes han explicat ara que aquest relleu ja estaria preparat.

Per l'altra part de l'independentisme, Artur Mas, com a president del PDCat, considera que si hi ha una majoria de vots i escons el 21D es permetria seguir amb el procés cap a la república catalana "amb totes les conseqüències", per la qual cosa cal seguir amb el procés, però a un ritme més pausat. No obstant, en una conferència al Fòrum Europa, Mas ha matisat que el millor no és posar un termini curt de temps: "Cal actuar amb intel·ligència política i no només amb comoditat estètica". L'expresident de la Generalitat ha retret a ERC que si vol la restitució de Puigdemont com a president no s'entén que no hi hagi una llista unitària, com la que des de l'entorn del PDCat s'ha estat promovent.

En una velada crítica a la declaració unilateral del 27 d'octubre, Mas ha assenyalat que "no és el mateix la força per a declarar-se independent que la força per actuar com a país independent". Així, ha explicat que segons el seu parer les majories han de ser clarament reforçades, per la qual cosa ha dit quer el 21D ha de servir per "endreçar i reequilibrar la situació".

Puigdemont fa la llista

Els missatges de Mas es produeixen quan l'atenció està fixada en la candidatura que Puigdemont basteix des de Brussel·les. El consell nacional del PDCat li ha donat plena llibertat. Per ara, se sap que Jordi Sànchez ha acceptat l'oferta. Així mateix, ningú dubte que els exconselllers Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull també aniran en llocs destacats. Com ja informava ahir ELPLURAL.CAT, Ferran Mascarell seria una de les incorporacions, a la vegada que Héctor López Bofill, Josep Maria Forner, Elsa Artadi, o Gerard Esteva. Una de les altres incorporacions seria la historiadora Aurora Madaula, una de les impulsores de la llista única juntament amb el polemista Agustí Colominas.

Malgrat tot, encara que des de fonts properes a Puigdemont s'ha arribat a dit que l'exconsellera del PSC Marina Geli també aniria a la llista de Junts per Catalunya, la mateixa Geli ho ha desmentit en persona utilitzant les xarxes socials.

A la vegada que s'ha sabut que Geli ha refusat l'oferiment de Puigdemont, veterans diputats convergents van dient adéu. Lluís Corominas, un dels imputats al Tribunal Suprem, avui ha fet públic que es retira de la política, després d'una llarga carrera a Convergència i d'haver estat alcalde de Castellar del Vallès (1992-2004) i diputat al Parlament (des del 2003), a on ha estat vicepresident i portaveu parlamentari i aspirant perpetu a conseller.

Una altra de les imputades de la Mesa, Ramona Barrufet (PDCat) també deixa la política, com ja va anunciar-ho Anna Simó (ERC), per la qual cosa dels imputats de la Mesa en el Tribunal Suprem només seguiria en política catalana la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui ha acceptat anar a la candidatura de Junqueras. Tot sembla indicar que Lluís Guinó (PDCat) podria dedicar-se només a l'alcaldia de Besalú, encara que el seu nom no està descartat del tot.