Inés Arrimadas és rebuda amb crits de presidenta quan s'acosta al gran escenari al mig de la plaça Universitat de Barcelona. Ciutadans commemora el 39è aniversari de la Constitució de 1978 amb un mitin de campanya electoral. Avui, però, Arrimadas no està acompanyada d'Albert Rivera, qui es troba a Madrid. Els teloners són José Manuel Villegas i el catedràtic fundador de Cs Francesc de Carreras. Avui, Arrimadas és l'absoluta protagonista.

No més de 500 persones arropen la presidenciable. Entra protegida al centre de la plaça i puja a l'escenari on els oradors s'han de dirigir als entregats simpatitzants. Molts d'ells amb banderes catalanes, espanyoles i europees que es poden trobar a la carpa a l'entrada a la plaça. També es reparteixen adhesius amb els cors de les tres banderes.

Tot està preparat per les televisions, el mitjà preferit per transmetre el lema electoral. Tots tres oradors només fan servir el castellà per explicar-se. Això, sí, Arrimadas tanca el mitin fent servir el català per llançar el lema de campanya, "ara, sí votarem".

Arrimadas fa un discurs de poc més de 15 minuts. Posa en valor la Constitució aprovada el 1978, un "regal" dels seus pares, afirma. La candidata de Cs sempre es queixa que els altres partits només parlin de procés i d'independència. Ella, però, només critica el procés i la independència.

Governar Espanya

Assegura que vol reformar la Constitució "per no trencar Espanya" i que l'objectiu de Ciutadans és "governar Espanya". Segons Arrimadas, la Constitució ha de ser reformada per fer una nova llei electoral, convertir el Senat en una cambra realment territorial i aclarir les competències entre l'estat central i les autonomies. "Front l'immobilisme i la ruptura, hi ha el reformisme de Ciutadans", afirma.

Potser hom pot ser ingenu i apropar-se a un mitin per veure quines propostes explica la candidata d'un dels partits que segons les enquestes podria governar Catalunya. Cap ni una. Frases, lemes, repetides mil i un cops com llei de dependència sí, independència no, per exemple. La candidata no explica en cap moment el seu programa amb el que pensa governar la Generalitat, sempre i quan rebi la confiança del Parlament.

La gran defensora del bilingüisme només fa servir el català per saludar i acomiadar-se. La Constitució, en el seu article 3, on reconeix que "el castellà és la llengua espanyola comuna oficial de l'Estat", també diu que "les altres llengües espanyoles seran també oficials" i afegeix que "la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció".

Arrimadas centra els seus atacs en els partits independentistes i contraposa la nonata llei de transitorietat amb la Constitució. Les crítiques als socialistes les deixa per Villegas, qui assegura que Miquel Iceta i Pedro Sánchez són "ambigus" perquè desitgen "fer projectes amb els separatistes".

Els grans aplaudiments dels assistents són per les crítiques a Carles Puigdemont o Oriol Junqueras. En cap cas hi ha propostes per governar Catalunya, més enllà de defensar la unitat d'Espanya i el no a la independència. Arrimadas diu que els catalans estan avorrits del procés, però ella només parla del procés.