Tot ha canviat en uns minuts. Estava decidit que Carles Puigdemont se n'anava a Madrid per explicar-se al Senat. Fins i tot ja s'havia designat el personal de suport que l'acompanyaria. Havia d'explicar-se. Però la postura del PP i del Govern l'han fet canviar d'opinió. Catalunya va directe a la declaració d'independència i, tot seguit, a l'aplicació de l'article 155.

El consell executiu de dimarts va ser d'una llarga discusió política. Els consellers hi van dir la seva i l'acord final era que es convocarien eleccions, Això sí, quedava en mans de Puigdemont si feia un gest cap a l'independentisme i feia alguns tipus de proclama o declaració sense efectes jurídics i tot seguit convocava les eleccions o bé disolia el Parlament directament. Sembla que la segona opció era la que s'havia imposat, finalment. I, a més, el president aniria al Senat a explicar-se dijous a les cinc de la tarda, per la qual cosa es faria el ple del Parlament durant el matí.

Però després de moltes reunions, durant la nit del dimarts al dimecres Puigdemont s'ha trobat amb l'anomenat sanedrí, del que formen part amb el president català, el vicepresident, Oriol Junqueras, alguns consellers, l'expresident Artur Mas, ex polítics tant d'Esquerra com de l'antiga Convergència, i els líders de les entitats independentistes ANC i Òmnium.

Tots ells eren reticents a la convocatòria electoral, demanada des d'un altre ampli espectre de la societat, com els socialistes, empresaris o altres associacions cíviques i culturals. Fins i tot l'exconseller d'Economia d'Artur Mas Andreu Mas-Colell assegurava que Catalunya encara no està prou preparada per assumir la independència. Des del PSC s'estava convençut que si es convocaven eleccions no hi hauria DUI. I el PSOE, amb Margarita Robles al capdavant, també era de la mateixa opinió. Però tot ha canviat a mig matí. Puigdemont i els seus assessors han vist com des del Govern i el PP, que té majoria absoluta al Senat, es deia i reiterava que per més que Puigdemont convoqués les eleccions, el tràmit de l'article 155 no s'aturaria i que s'aplicarà tan bon punt es publiqués al BOE.

Així, Puigdemont ha trucat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i li ha comunicat que com no aniria al Senat a la tarda, que modifiqués l'hora de la sessió plenària de les deu del matí a les cinc de la tarda. Forcadell ha comunicat el canvi als portaveus dels grups a l'hora de dinar, la qual cosa ha sorprès fins i tot a Junts pel Sí, segons expliquen fonts parlamentàries.

Des del PDCat, el partit de Puigdemont, mantenen una porta oberta a un altre canvi d'opinió del president de la Generalitat. Cal tenir present que el passat 10 d'octubre tot estava ja preparat per a fer la proclamació formal de la independència. A última hora, però, després que Puigdemont rebés diverses trucades telefònioques, sobre tot d'Europa, el va fer canviar d'opinió, la qual cosa va provocar una forta discusió amb els seus socis de la CUP. Precisament els cupaires van ser els primers en airejar la possibilitat de la convocatòria electoral, i van assegurar que unes eleccions seria "l'eina més eficaç, demolidora i mortal per aturar el procés d'autodeterminació i independència".

Cap la possibilitat que la decisió de Puigdemont provoqui una crisi de govern

Així mateix, fonts parlamentàries asseguren que hi ha malestar dins del partit de Puigdemont: "No el podem deixar sol", diuen pels passadissos alguns diputats que veuen com es porta la Generalitat cap el precipici amb una declaració unilateral d'independència. El Govern espanyol, en aplicació de l'article 155 que aprovarà el Senat, destituirà el president i tot el seu Govern, la qual cosa vol dir que el Govern de la Generalitat quedarà suspès, al igual que l'activitat parlamentària. Així mateix, cap la possibilitat de la detenció de Puigdemont, tal i com ja han avançat diversos dirigents del PP i que el fiscal general també s'ha mostrat disposat a promoure-ho.

Però si el PDCat volgués aturar la DUI només hauria de demanar una votació i fer que mitja dotzena de diputats votessin en contra, la qual cosa provocaria una greu crisi interna, tant dins del PDCat com a JxSí. Fins i tot algunes fonts nom descarten que hi hagi algun conseller, dels qualificats com moderats, que presenti la seva dimissió per provocar la reacció de Puigdemont. Tot apunta a Santi Vila, segons diverses fonts, encara que a hores d'ara segueix sent conseller.

Reunió fins la matinada

Mentre, els diputats de JxSí s'han reunit més de dues hores al Parlament i han decidit donar ple suport a la declaració d'independència. Després, una majoria d'ells s'han dedicat a fer xerrades al territori, mentre la direcció enfilava cap al Palau de la Generalitat, on es troba reunit el Govern. Els dirigents d'Òmnium i ANC també participen de la trobada. Mentre, convocats per la CUP, centenars de persones donen suport a la independència concentrats a les principals places de les ciutats catalanes, com la plaça Sant Jaume de Barcelona. Després de set hores tancats, a les dues de la matinada tots han sortit sense dir res de res. No obstant, sembla que l'estratègia a seguir és la que és posada en dubte. Avui segueixen les reunions.

Encara que des del PDCat s'espera un nou canvi de rumb, "en 24 hores pot passar qualsevol cosa", asseguren fonts internes del partit successor de Convergència, ara per ara tot indica que es va al xoc frontal de trens. Pel PP s'espera entrar a la Generalitat i revisar documentació amb la intenció d'acabar amb el finançament de l'independentisme.

Així mateix, l'únic senador del PSC, l'expresident José Montilla, s'ha reunit la tarda del dimecres amb Puigdemont al Palau de la Generalitat. A hores d'ara no se sap quina serà la postura de Montilla a l'hora de la votació, divendres, de l'aplicació del 155. Algunes fonts assenyalen que potser no participaria de la votació.

Un altre factor a tenir en compte és que des del primer d'octubre, ja són més de 1.500 les empreses que han deixat de tenir la seu social a Catalunya. I s'espera que en les próximes setmanes seguirà el degoteig.