L'actuació de Carles Puigdemont des de finals d'octubre de l'any passat ha estat vista amb recança des d'Esquerra. Els republicans confiaven en ser la primera força política després de les eleccions del 21D i la candidatura d'independents de Carles Puigdemont, feta des de la comoditat de Brussel·les mentre Oriol Junqueras està empresonat, els va arrebassar ser la primera força independentista. Esquerra considera que ara el que cal és elegir un president que executi i un govern que governi i deixar-se d'èpiques.

Les topades són contínues des del 21D. Puigdemont es creu en el dret de fer i desfer en el món independentista. Fins ara, des d'ERC s'ha estat prudent, però ja comença a haver ganes de rebatre a Puigdemont. Avui mateix s'han visualitzat en públic les discrepàncies quan el president del Parlament ha anunciat el ple d'investidura pel 30 de gener i JxCat l'ha demanat fer un dia més tard. Finalment, Torrent ha convocat la sessióm d'investidura pel dia 30 a les tres de la tarda.

Esquerra vol formar govern el més ràpid possible. Amb aquesta acció s'acabaria amb el 155. Desconeixen, fins i tot, quin és el programa de govern. Només se'ls ha promès la meitat de les conselleries i la meitat del pressupost. Però l'estratègia d'ERC, i també del PDCat, és que sigui el Tribunal Constitucional el que aturi la sessió d'investidura de Puigdemont. Així, no apareixerien davant dels seus electors com a traïdors.

El Govern espanyol ha donat el primer pas avui dijous. Té el suport explícit del PP, Cs i socialistes. Mentre, des d'Esquerra Republicana, sense abandonar el seu independentisme, s'ha assegura que respectaran les lleis. No volen tornar a tenir una legislatura convulsa com la passada. El primer interessat n'és el president del Parlament, Roger Torrent, qui està disposat a complir amb la llei. Ara, JxCat l'insta a desobeir i a mantenir la candidatura de Puigdemont. Mentre que pels seguidors de Puigdemont el Govern espanyol no accepta el resultats electorals del 21D i fa un cop d'Estat, des d'Esquerra es manté un calculat silenci.

Això sí, es van coneixen tímides crítiques a l'actuació de Puigdemont. Des d'ERC va caure molt malament que Puigdemont fes servir la paraula "presidiari" per referir-se a Junqueras. Sergi Sabrià ho ha qualificat de "falta de respecte". Així mateix, des d'Esquerra Republicana es considera que encara que Puigdemont tingui tota la legitimitat per anar a la investidura, s'és conscient que és "impossible" fer una restitució del que era el Govern de la Generalitat d'abans del 30 d'octubre.

Una altra veu crítica és la de Quim Forn, empresonat a Estremera amb Junqueras. Forn, que ha demanat la llibertat doncs abandona la política després d'haver renunciat a l'escó de diputat, s'hauria mostrat molt crític amb les últimes actuacions unilaterals de Puigdemont.

Torrent haurà de decidir, quan rebi la decisió del Tribunal Constitucional, si obeeix o no.