Mentre que Jaume Collboni acusa Ada Colau de trencar el pacte per interessos personals, la qual cosa perjudica la ciutat de Barcelona, l'alcaldessa defensa el resultat de BComú, que ha instat en una consulta interna el trencament del pacte amb els socialistes. Els que més han aplaudit la decisió han estat les independentistes del PDCat i ERC, així com el PP.

A més, la consulta interna també ha provocat crítiques internes dins del món polític de Colau, doncs destacats dirigents provinents de la cultura del PSUC han criticat el trencament d'un acord per la governabilitat de Barcelona per interessos electorals i no haver suportat les pressions del món independentista.

En realitat, Colau ha quedat en mans dels que dins del seu entorn més immediat sempre s'han mostrat contraris al pacte amb els socialistes. Entre els col·laboradors més propers, Colau sempre ha escoltat els consells de Jaume Assens, Gala Pin i Gerardo Pisarello, tots ells molt crítics del pacte des d'un primer moment. En canvi, no ha volgut escoltar altres veus del l'entorn de l'esquerra com, per exemple, de Joan Coscubiela o Lluís Rabell. Fins i tot Marc Bertomeus, fundador de Podem, qui ha considerat un "tret al peu" haver trencat l'acord.

Oposició responsable

Collboni ha acusat Colau de perjudicar la ciutat a l'estar més pendent dels independentistes que de Barcelona. El fins ara segon tinent d'alcalde ha garantit que els quatre regidors faran una oposició "clara però amb responsabilitat i sentit de ciutat". En roda de premsa des de la seu del PSC, Collboni ha qualificat "d'error històric" el trencament del pacte. Ha afegit que, en canvi, hi veu lògica electoral. Ha constatat que el 45% dels consultats per BComú han votat en contra de finir un acord que els mateixos ciutadans de Barcelona consideraven molt positivament en l'última enquesta municipal. Fins i tot, molt sibil·linament, ha deixat caure aque el PSC estaria disposat a acollir-los electoralment.

Així mateix, Collboni ha carregat contra Colau, ja que ha considerat que és la primera alcaldessa que no defensa el seu propi govern i li ha tornat a recriminar que tant ell com els ciutadans voldrien saber què ha votat, la qual cosa no ho diu de forma clara, encara que sí que assegura que està plenament indentificada amb el resultat, per la qual cosa sembla que ella també va optar per donar per acabat un acord que li ha permès governar la capital catalans amb menys problemes que els primers mesos.

Collboni ha explicat que la qüestió nacional havia quedat al marge de l'acord de governabilitat signat per ell i Colau, però la campanya electoral i la pressió mediàtica del món independentista ha fet que els comuns hagin fet una consulta amb una pregunta dirigida al trencament. 

Com que els socialistes de Barcelona passen a l'oposició, i malgrat que Colau ha dit que vol seguir acordant diversos aspectes de la ciutat, Collboni ha assegurat que el PSC encara no té decidida la posició sobre l'aprovació dels pressupostos. Encara que la comissió de govern conjunta BComú i PSC els va aprovar fa només una setmana, ara els socialistes tenen les mans lliures per presentar esmenes i votar diferent.

Vot misteriós

Colau no ha aclarit encara què va votar en la consulta interna de BComú per decidir sobre el trencament del pacte de govern amb el PSC, tot i que assegura que se sent identificada amb el resultat. En declaracions a RAC1, recollides per ACN, Colau ha negat que el seu partit s'hagi alineat amb l'independentisme, i ha recordat el seu rebuig al 155, però també a la DUI, "les dues coses més terribles que li han passat a Catalunya en molt de temps".

Sobre la intervenció de la Generalitat, ha subratllat que la postura del PSC ha caigut com una "bomba atòmica" a Catalunya, no només per donar suport al 155, sinó també per avalar l'empresonament de mig govern. Tot i així, ha dit que confia que la relació del PSC no es trenqui, sinó que es transformi i puguin arribar a acords puntualsColau ha reconegut que quedar-se amb onze regidors serà més complicat.

No obstant, fins que va pactar un acord amb el PSC Colau ja va governar l'inici de mandat en solitari, la qual cosa va provocar la paràlisi en diverses àrees al no obtenir llum verda als projectes. Ara per ara, per exemple, el túnel de Glòries, la cultura i la promoció econòmica, per exemple, podrien quedar afectats per la sortida del PSC de l'equip de govern.