Primer ple després del trencament del pacte entre BComú i el PSC a l'Ajuntament de Barcelona. La primera conseqüència ha estat que Ada Colau ha hagut de retirar quatre punts de l'ordre del dia per no perdre les votacions, però no ha estat prou hàbil per veure com l'oposició en bloc votava la proposta del PSC per a revisar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), la joia de la corona dels comuns. 

L'equip de govern ha ordenat la retirada d'importants de punts a l'ordre del dia: un parell de nomenaments, però el més important és que per segon cop no pot aprovar la creació de la funerària municipal i, a més, en aquesta ocasió ha hagut de retirar el sistema d'ordenació municipal, l'organigrama, suspès per una sentència judicial, que donava a l'Ajuntament de Barcelona quatre mesos per a negociar amb els sindicats, cosa que no ha fet i encara que havia pactat amb Trias l'aprovació, les centrals sindicals han pressionat el PDCat i aquests han retirat el suport a l'últim moment, la qual cosa ha fet que l'equip de govern decidís no portar-ho a votació. Ara, no pot cessar i nomenar cap treballador eventual fins que no aprovi un nou organigrama, pactat amb els sindicats.

Hostilitats

Encara que Colau ha assegurat que es mantindrà l'agenda de govern després del trencament, avui les hostilitats amb els socialistes han estat clares des d'un inici. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat categòricament que hi haurà pressupostos per l'any vinent. Però la regidora Montserrat Ballarín (PSC) ha dit que el mandat s'ha acabat i ha retret a Colau que hagi trencat un pacte de govern ben vist per la ciutadania i que els únics perjudicats seran els barcelonins per la paralització de l'acció de govern.

Ballarín ha parlat de govern en minoria absoluta i ha recriminat la manca de suports de BComú per a projectes essencials, com per exemple els pressupostos. Pisarello li ha replicat que ja s'estan fent reunions sobre els comptes, que la propera setmana està agendada una trobada amb el PSC (la qual cosa des dels socialistes diuen que encara no està tancada aquesta reunió) i que els pressupostos s'aprovaran sí o sí. També ha negat que s'hagi plantejat cap qüestió de l'àmbit nacional a canvi de tramitar-los. "No ens apartarem dels nostres objectius programàtics", ha dit Pisarello. Ballarín, per la seva part, li ha recordat que fa només sis mesos el grup municipal de Trias qualificava de "nefast" el govern de Colau. 

Revisió del PEUAT

Però el pitjor per Colau han estat quan el ple, a iniciativa del PSC, ha aprovat crear una comissió d'estudi que revisi certs instruments econòmics com el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT). A més dels socialistes, han votat a favor de la proposta el Grup Demòcrata, C's, ERC, PPC, i el regidor no adscrit, mentre que la CUP ho ha rebutjat i BComú s'hi ha abstingut. En definitiva, que Colau ha perdut una votació d'un tema important.

El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha titllat el plantejament del PSC de "rebequeria" i ha ironitzat que "s'està parlant d'actualitzar mesures que es van presentar fa una setmana, quinze dies o un mes, moltes d'elles amb els socialistes encara a dins del govern". Colom ha remarcat que el que li cal a la ciutat és un pressupost.

Per la seva part, Jaume Collboni, en nom del PSC, ha assegurat que aquesta comissió no suposa una esmena a la totalitat a la seva pròpia gestió, sinó que pretén posar al dia mesures tenint en compte el context econòmic i polític actual. Ha reconegut que el PSC no hagués aprovat el PEUAT, però ha admès que ha estat útil per ordenar el creixement hoteler.

Collboni ha subratllat que la inestabilitat política ha provocat una situació econòmica difícil, i ha opinat que cal actualitzar les mesures en aquesta matèria que ha impulsat el govern per adaptar-les a la nova conjuntura, tant pel que fa al pressupost com també en àmbits com la fiscalitat, reformant per fi l'ordenança de terrasses o revisant també el PEUAT.

La proposta que s'ha aprovat vol proposar en sis mesos mesures extraordinàries de suport als sectors econòmics afectats per la situació actual, i cita el PEUAT, la promoció turística i l'ordenança de terrasses, així com la política fiscal

Colom, per la seva part, ha reivindicat que el govern de la ciutat ha actuat després dels atemptats i també davant la situació d'incertesa política. "I vostè ho sap", li ha dit a Collboni. El regidor ha remarcat que el nombre de turistes a la ciutat ha caigut un 3,9%, per sota de la mitjana de Catalunya, un percentatge que preocupa, però que està molt lluny de les previsions més dramàtiques. 

La portaveu adjunta del Grup Demòcrata, Sònia Recasens, ha considerat curiosa la iniciativa del PSC, i ha donat la benvinguda als socialistes al "club democràtic i participatiu", a la banda d'aquells que no estan d'acord amb el PEUAT i que defensen que cal abandonar les teories de decreixement. Malgrat tot, ha avançat el seu suport, però ha avisat que no volen comissions per enquistar temes, marejar la perdiu, repartir responsabilitats o dilatar solucions. 

Igualment, la líder de C's, Carina Mejías, ha recriminat al PSC que hagués votat a favor del PEUAT sabent que perjudicava els interessos econòmics de Barcelona, i ha indicat que el seu grup se sumava a la proposta però amb molt poca fe, i més tenint en compte les dificultats que té el govern per dialogar.

La republicana Trini Capdevila també ha mostrat sorpresa per la iniciativa. Ha opinat que hi ha la comissió d'Economia per revisar polítiques en aquest àmbit, però tot i així ha anunciat el seu vot a favor.

En la mateixa línia, el líder del PPC, Alberto Fernández Díaz, ha qualificat la proposta d'oportunista, i ha recordat que el seu grup ha fet plantejaments similars altres cops i mai havien obtingut el suport dels grups. Ha assegurat que els populars posen la ciutat per davant de les sigles i per això avalen aquesta comissió.

En canvi, la regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha criticat que el PSC vulgui ara fer una comissió que suposa una esmena a la totalitat a la seva pròpia acció de govern simplement per motius propagandístics i de campanya electoral.