L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha anunciat aquest dimarts en una entrevista al diari helvètic Le Temps que es queda a Suïssa i que no anirà a declarar aquest dimecres davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

"Com que no tindria un judici just al meu país, he buscat un país que pugui protegir els meus drets", ha assegurat Gabriel, que es troba a Ginebra.

En aquesta entrevista, l'exdiputada de la CUP explica que està sent "perseguida" per la seva activitat política i que la "premsa governamental" ja l'ha declarat "culpable" En una altre entrevista amb la televisió RTS, Gabriel assegura que demanarà "asil polític" si el jutge Llanera demana la seva extradició.

Gabriel estava citada per a aquest dimecres al Tribunal Suprem, després que aquest dilluns ho fessin la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i avui ho han fet Artur Mas i l'expresidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

El diari suís explica que Gabriel va ser membre del Parlament fins el passat mes d'octubre i que la Guàrdia Civil la descriu com una "activista ferotge" i l'acusa de pertànyer a un "consell directiu de la rebel·lió independentista", a més "d'encoratjar" la població a la "desobediència". L'exdiputada de la CUP es defensa afirmant que "sempre" va fer campanya pel referèndum "però pacíficament" i critica que es vulgui "silenciar l'independentisme amb repressió".

En un altre moment de l'entrevista, l'exdiputada de la CUP considera que serà "més útil" en llibertat que a la presó i que va comprendre que havia de refugiar-se en un altre país en veure que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart encara són a la presó i com la resta del Govern destituït continua sota amenaça.

D'altra banda, Gabriel considera que la situació política a l'Estat és "comparable a Turquia" i que l'Estat "no fa res per assegurar la nostra seguretat davant la violència dels feixistes".

L'exdiputada de la CUP també ha ofert una entrevista per televisió a RTS, on defensa que demanarà "asil polític" si el jutge Llanera demana la seva extradició a Suïssa. Gabriel remarca que, d'acord amb el seu punt de vista i el dels seus advocats, el seu és un cas de "persecució política". "Hi ha la possibilitat que el mateix dimecres el jutge anunciï que demanarà la meva extradició, i llavors serà Suïssa que decidirà què vol fer amb mi", diu Gabriel. 

Segons l'exdiputada de la CUP, "Suïssa mai accepta les extradicions de persones sota persecució política". "És el meu cas, encara que sigui un país de la Unió Europea, l'Estat espanyol", afirma. Per Gabriel, "no hi ha cap base" per demostrar que hagi comès cap delicte i moltes proves que la justícia espanyola "no és imparcial". L'exdiputada de la CUP remarca que intentarà instal·lar-se a Suïssa i reprendre la seva activitat com a professora de Dret a la Universitat