Un jove okupa deixa Barcelona per passar desaparcebut i s'instal·la a Saragossa, on acaba detingut per, pressumptament, haver assassinat un home que portava uns tirants amb la bandera d'Espanya. Es tracta de Rodrigo Lanza, de 33 anys, que prové d'una família de militars xilens, col·laboradora de la dictadura d'Augusto Pinochet. El seu avi, l'almirall Sergio Huidrobo, va ser una de les persones de confiança del dictador ultra xilè.

Lanza va ser condemnat l'any 2008 per l'agressió a un guàrdia urbà de Barcelona. Els fets havien passat el 4 de febrer de 2006, quan unes pàtrulles de la guàrdia urbana van anar a Sant Pere Més Baix, 55 de Barcelona, on s'estava fent una festa okupa sense permís. Els urbans van ser rebuts per la vintena de persones amb pals, pedres i ampolles. A resultes dels objectes llançats, un policia municipal va quedar tetraplègic.

En el judici a l'Audiència Provincial de Barcelona es va condemnar Lanza a quatre anys i mig. Com que el seu advocat, Jaume Asens va recòrrer al Tribunal Suprem, aquest va augmentar la condemna fins a cinc anys. Després de complir la sentència, el 2012, Lanza va ser el protagonista del documental Ciutat morta, dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, conjuntament amb Patricia Heras, una jove que aprofitant un permís penitenciari es va suïcidar. El documental mantenia la tesi que tot havia estat un muntatge policial amb el beneplàcit de l'Ajuntament de Barcelona. A més, el documental assegurava que hi havia un testimoni "clau", que mai va declarar en seu judicial.

Malestar a la Guàrdia Urbana

L'emissió d'aquest documental va crear un fort malestar a la Guàrdia Urbana i a la família de l'agent. En cap moment sortia la versió de la policia local de Barcelona.

El documental, que va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona 2014, va ser líder d'audiència a TV3 quan es va emetre. El jurat dels premi concedit per l'Ajuntament amb Xavier Trias d'alcalde va estimar que es mereixia el guardó "en tant que exercici de llibertat d’expressió a través d’un cinema de denúncia indispensable en qualsevol societat".

Com que els fets van passar sota l'administració municipal del PSC, el llavors responsable de Seguretat de l'Ajuntament, el llavors convergent Joaquim Forn, (ara a la presó d'Estremera acusat de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals públics), va portar una còpia del video a la Fiscalia per si s'apreciava algun tipus de delicte. L'alcalde quan es van produir els fets era Joan Clos i el regidor responsable de Seguretat era Jordi Hereu. Fiscalia va arxivar la denúncia.

Així mateix, l'advocat de Lanza era Jaume Asens, actual tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i persona de confiança de l'alcaldessa, Ada Colau. Asens va intentar una revisió de la sentència, la qual cosa no va prosperar. Davant l'actuació d'Asens, des de la Guàrdia Urbana es va prendre amb precaució l'entrada d'Asens com a regidor de Barcelona en Comú, doncs molts companys del guàrdia tetraplègic no han oblidat l'actuació del lletrat en la defensa de Lanza i el protagonisme en el documental.

Ara, Lanza està detingut per haver agredit amb un objecte contundent al cap a un home de 55 anys, Víctor Laínez, simpatitzant de Falange. Ambós es van discutir en un bar perquè Laínez portava uns tirants amb la bandera d'Espanya i Lanza el va acusar de ser un "fatxa".