El jutge Pablo Llarena ha activat l'ordre de detenció internacional contra Anna Gabriel. La Fiscalia del Tribunal Suprem havia presentat un escrit perquè dictés aquesta ordre. Gabriel no s'ha  presentat aquest dimecres a la citació que tenia com a investigada en el marc de la causa contra el procés independentista.

No obstant, un portaveu del Ministeri de Justícia suís va apuntar dimarts que Suïssa “probablement no podrà autoritzar l’extradició” perquè “a priori” els crims de que se l’acusa són de tipus “polític”. Suïssa també podria tancar la porta a altres peticions de la Justícia espanyola, com per exemple interrogar-la “com a sospitosa”.

Al seu escrit de dues pàgines, la Fiscalia ha recordat que era la segona vegada que Gabriel no compareixia a una citació, en referència al fet que la seva defensa va demanar un ajornament –concedit pel jutge- perquè no hagués de declarar el 14 de febrer. El fiscal també ha apuntat que segons les notícies aparegudes als mitjans de comunicació l’exdiputada de la CUP es troba a Ginebra, a Suïssa.

Per aquest motiu li demana que decreti ordre de presó provisional per procedir a la posterior reclamació davant les autoritats competents de Suïssa perquè “es procedeixi a la seva detenció per a ser posada a disposició de l’òrgan judicial” i “impedir que continuï en situació de fuga”. Es tracta, apunta la Fiscalia, d’ordenar la recerca i captura internacional de la investigada i la seva detenció a efectes del Conveni d’Extradició de 1957.

La Fiscalia ha actuat després que la secretària judicial del Tribunal Suprem ha aixecat aquest dimecres a les 10:00h (30 minuts després de l’hora en que estava cridada a declarar) una acta d’incompareixença de l’exdiputada de la CUP.

Gabriel va anunciar aquest dimarts en una entrevista al diari suís Le Temps que es quedarà a Suïssa pels seus dubtes sobre la possibilitat de tenir un “judici just” a l’Estat. A la cita no hi ha assistit tampoc la seva defensa, ni la Fiscalia, ni tampoc el jutge.