Acord entre Esquerra i Junts per Catalunya. Marta Rovira i Carles Puigdemont han sopat aquest dimarts a Brussel·les i han pactat una majoria independentistaa la Mesa del Parlament i que Puigdemont sigui el candidat a presidir la Generalitat al debat d'investidura.

Així han descartat el bloqueig de la constitució de la Cambra, segons han avançat Catalunya Ràdio i RAC1.

Segons fonts properes a les negociacions, Puigdemont proposa una investidura telemàtica i, si no fos possible, delegar en un altre diputat la lectura del seu discurs i programa de govern.

Puigdemont s'ha apressat a fer públic que tornarà a Catalunya com a president. A través de les xarxes socials ha afirmat que "treballaré per defensar la legitimitat de les nostres institucions. Tornaré amb tota la legitimitat a Catalunya com a president escollit pel Parlament".

L'acord també inclou que es garanteixi la majoria independentista a la Mesa del Parlament, per la qual cosa es descarta la presència dels Comuns de Xavier Domènech, que ahir a la nit negociaven amb Esquerra la seva inclusió.

ERC assegura que estudiarà ara amb els serveis jurídics la viabilitat de la proposta. Encara no hi ha candidat a presidir el Parlament. Carme Forcadell ja ha comunicat que no vol repetir, mentre quesu eventual substitut, Carles Mundó, va fer pública ahir la seva renúncia a l'escó. Esquerra busca entre els seus diputats algú que pugui presidir el Parlament. Ernest Maragall ja s'hauria ofert.